Dagens namn: Fatima, Leila
Årets Dagstidning 2015.
Startsidan / Hälsa

Forskare varnar för it-influensa

Drabbar främst människor med intellektuella arbeten

MALMÖ

Nu varnar forskare för den nya it-influensan.

En dansk arbetspsykolog har upptäckt sjukdomen som främst drabbar folk med intellektuella arbeten.

Dator-sjuk Danska forskare har upptäckt en ny typ av influensa som främst drabbar folk med intellektuella arbeten.   Dator-sjuk Danska forskare har upptäckt en ny typ av influensa som främst drabbar folk med intellektuella arbeten. Foto: MORGAN NORMAN

Det börjar med en influensa och ont i halsen. Sedan kommer minnesbortfall och svårigheter att koncentrera sig. Till sist får den drabbade en depression.

Liknar stress

Sjukdomen, som liknar stress, går på hjärnan och drabbar främst personer som i sitt dagliga arbete hanterar en stor mängd information, till exempel it-medarbetare, läkare och journalister.

-Före 2001 var symptomen i stort sett okända. Nu är upp mot sex procent av alla it-medarbetare drabbade, säger arbetspsykologen Einar Baldursson till Jyllandsposten.

Han har i sitt arbete på arbets- och miljömedicinska kliniken på Skive sjukhus behandlat många drabbade patienter i samarbete med it-branschens fackförening.

Varken Civilingenjörsförbundet eller Ingenjörsförbundet som organiserar en stor del av de svenska it-medarbetarna har hört talas om någon speciell it-influensa.

Kan bli botad

Enligt Einar Baldursson finns det hopp för dem som drabbats av sjukdomen.

- Om man ger sig själv tid att bearbeta sina upplevelser och inte ökar arbetstempot så kan man åter bygga upp de områden i hjärnan som skadats av sjukdomen.

Per-Ola Ohlsson

Läsarkommentarer

Läsarnas egna artikelkommentarer. Regler du måste följa
SENASTE NYTT

Hälsa

Visa fler