Färdig mat – fetare än du tror

HÄLSA

Färdiglagad mat kan vara en kalorifälla.

Ny forskning visar att 20 procent av produkterna innehåller betydligt mer fett och socker än vad tillverkaren uppger.

Mackor har ofta fler kalorier än tillverkarna påstår.
Foto: Henry Lundholm
Mackor har ofta fler kalorier än tillverkarna påstår.

Bantare som räknar kalorier genom att kolla märkningen på färdiglagad mat kan bli lurade.

Siffrorna underdrivs

I Storbritannien har tillverkarna tillstånd att överskrida, eller underskrida, näringsdeklarationen med 20 procent. I Sverige är motsvarande siffra 15 procent enligt regler från 1993.

En studie som brittiska livsmedelsverket genomfört i hela landet visar att tillverkarna oftast tar till i underkant i näringsdeklarationen.

Störst felmarginal finns bland smörgåsar och färdiglagad mat.

”Naturlig variation”

Tillverkarna hävdar att de behöver variationen för att kunna räkna in kalorivärdet på naturliga ingredienser.

– Det är rimligt. I växtriket har alla råvaror en stor variation, kött kan variera i fettinnehåll och sedan påverkar precisionen när man lagar maten och portioneringen, säger Åke Bruce, professor i tillämpad näringslära på Livsmedelsverket.

Annika Sohlander