Fullkorn ska få bukt med fetmaepidemin

HÄLSA

Minskat intag av ”energität” mat. Inga stora portioner. Välj fullkorn och fiberrikt.

Så lyder brittiska näringsexperten Susan Jebbs råd för att få bukt med fetmaepidemin i världen.

– I Sverige har förekomsten av fetma nästan fördubblats sedan 1980 och i mitt hemland Storbritannien är situationen ännu värre, sade Jebb när hon talade på läkarstämman på onsdagen.

I en värld där människor rör sig allt mindre och ofta har tillgång till mat dygnet runt varnar Jebb särskilt för mat med hög energidensitet, alltså mat som innehåller mycket energi från fett.

– Feta människor äter sällan mer än andra men de äter mat med hög fetthalt, energität mat. Det är skillnad på att äta en tallrik broccoli och en tallrik choklad.

Till vardags är Jebb verksam på Cambridgeuniversitetet och hon presenterade ett antal undersökningar som visar att de flesta människor inte kompenserar dagens feta mat genom att äta mindre portioner.

Andra hot mot det normalviktiga samhället är läsk och andra söta drycker samt det eviga knaprandet på mellanmål, sade Jebb och manade föräldrar att införa strukturerade tider för måltider med mer frukt och grönsaker.

Christina Magnergård Bjers/TT