Forskare: Fleromättat fett kan skada ditt hjärta

”Kan öka risken för hjärtsjukdomar”

HÄLSA

Fleromättat fett är farligt.

Enligt forskare kan ett överintag öka risken för cancer och hjärt- och kärlsjukdomar.

Hellre Bregott Göran Petersson, professor i kemisk miljövetenskap, vill att man väljer Bregott före Becel.
Hellre Bregott Göran Petersson, professor i kemisk miljövetenskap, vill att man väljer Bregott före Becel.Foto: Thomas Johansson

Det fleromättade fettet i Becel och andra liknande produkter har länge ansetts som nyttigt. Men det visar sig nu vara en myt. I dag har flera forskare tänkt om och säger att det fleromättade fettet kan ge oönskade effekter på hälsan.

Länge varit hysteri

- Fel balans i intaget av det fleromättade fettet kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar och starta inflammatoriska processer i kroppen, säger Göran Petersson, professor på Chalmers.

Han säger att det länge varit en hysteri att äta mycket fleromättat fett i tron att det ska vara hälsosamt. Men det är alltså felaktigt.

Undersökt fetthalten

- När man undersökt fetthalten hos personer som avlidit av hjärt- och kärlsjukdomar har det visat sig att förkalkningarna i kärlen i huvudsak bestått av fleromättade fetter, säger Jörgen Vesti Nielsen, läkare som genomfört en studie i fetma hos diabetiker.

Solrosolja på listan

Anders Haraldsson