Choklad kan göra dig smartare

Kakaodryck var bättre än alzheimermedicin i försök på möss

Bra för hjärtat - också. Choklad har länge ansetts vara bra mot hjärt- och kärlsjukdomar. Nu tyder forskning på att man blir smartare av choklad också.
Foto: sANNA SJÖSWÄRD
Bra för hjärtat - också. Choklad har länge ansetts vara bra mot hjärt- och kärlsjukdomar. Nu tyder forskning på att man blir smartare av choklad också.
HÄLSA

Choklad är inte bara gott.

Den lilla kakaobönan innehåller dessutom ämnen som kan förbättra minnet och göra oss klokare.

Effekten på möss var större än om djuren fick läkemedel mot Alzheimers sjukdom, skriver Svenska Dagbladet.

Att kakaobönan innehåller flavonoler, en antioxidant som kan vara bra mot hjärt- och kärlsjukdomar var redan känt.

På 1700-talet var choklad ett universalmedel som ansågs bota det mesta.

Idag menar många att choklad med hög kakaohalt får människan att må bättre.

Nu publiceras nya fakta som tyder på att flavonolerna är nyttiga för hjärnan.

Tester på möss pekar på att flavonolerna gör oss smartare genom att öka blodflödet i hippocampous, den del av hjärnan som bland annat styr minne och inlärning.

Godisjätte betalar forskning

För godistillverkarna är flavonolerna ett problem, eftersom de smakar bittert. Därför försöker tillverkarna bli av med dem.

Forskarnas resultat hittills visar att flavonolerna tvärtom ska tillvaratas.

Amerikanska godisjätten Mars har bekostat en rad forskningsprojekt bland annat vid ansedda Salk-institutet i San Diego.

Resultatet är anmärkningsvärt.

Med hjälp av en hittills hemlig och drickbar chokladprodukt med stora mängder flavonoler har forskarna försökt bevisa chokladens positiva effekter på hjärnan.

Mer blod i hjärnan

Man fann att chokladen stimulerade hjärnan som ökade blodflödet i den del som styr tänkandet och intellektuella förmågan.

Forskarna vid Salk-institutet fick i djurförsöken bättre resultat på minnes- och inlärningsförmåga med hjälp av choklad än med ett av de mest använda läkemedlen mot Alzheimeris sjukdom.

Flavonoler finns förutom i choklad även i vin och grönt te.

Caroline Olsson