”Kommer det bevis måste vi ändra oss”

Livsmedelsverkets expert om fetterna

Inte så nyttiga Oljorna står i långa rader på butikernas hyllor, men inte alla är så nyttiga som vi har fått lära oss – det hänger på vilka fetter de olika oljorna innehåller.
Foto: LARS ROSENGREN
Inte så nyttiga Oljorna står i långa rader på butikernas hyllor, men inte alla är så nyttiga som vi har fått lära oss – det hänger på vilka fetter de olika oljorna innehåller.
HÄLSA

Naturligt smör eller konstgjort margarin?

Margarin – om Livsmedelsverket själv får välja.

– Det är en bättre fettsammansättning i margarin, säger Annika Sohlström, chefsnutritionist på Livsmedelsverket.

Annika Sohlström, chefsnutritionist på Livsmedelsverket.
Annika Sohlström, chefsnutritionist på Livsmedelsverket.

Det är inte ovanligt att äcklas när man hör hur margarintillverkningen går till. Det är nickel, vätgas, lut och blekmedel om varannat.

Tycker inte du att det låter som en läskig hantering?

– Jo. Eller nej, det beror på vad man äter.

Men ni tycker det är bättre att äta margarin än smör?

– Ja, det är bättre fett i margarin.

Hur ser du på alla nya studier som visar att vi faktiskt blir friskare av att äta mättat fett?

– Vi följer ju den vetenskapliga litteraturen och gör regelbundna uppföljningar och om det kommer starka bevis för att vi har fel så måste vi ju ändra oss.

En framstående forskare, Mary Enig, som slog larm om transfetter, varnar för fleromättat fett. Hur ser du på det?

– Fleromättat fett finns det ingen anledning att vara rädd för, men balansen mellan omega 6 och omega 3 är väldigt viktig. Där vill vi ha bättre, obligatorisk märkning av livsmedel så det framgår.

Finns det överhuvudtaget någon forskning om hur vi mår av härdade och omestrade fetter?

– Ja, vi skulle förstås inte kunna rekommendera margarin om vi inte visste att det var bra för oss. Men jag har inte de studierna i huvudet så jag ska be att få återkomma med det.

Annika Sohlström återkommer senare med en lista på sju studier gjorda mellan 1988 och 1996 samt en debattartikel skriven 2006.

Läs mer:

Tidigare artiklar:

Karin Ahlborg