GI-maten gör dig trög i huvudet

Professor i Lund sågar nya GI-dieten – och förlorarna är kvinnor

HÄLSA

Man blir trög i huvudet av GI-mat.

Den som vill vara intellektuellt rörlig ska satsa på kolhydrater och glukos.

– GI-dieten är inte heller bra för den som har probem med minnet, säger en svensk professor som skrivit en ny bok.

Charlotte Erlandson-Albertson jobbar till vardags på biomedicinskt centrum i Lund.

I nya boken “Mat för hjärnan” sågar hon den populära GI-dieten.

Det som gör kroppen snygg behöver inte vara bra för huvudet.

Och varken GI eller andra dieter tar hänsyn till hur hjärnan mår av maten, skriver Svenska Dagbladet.

"Kvinnor är förlorarna"

– Förlorarna är vi kvinnor, som oftast är de som engagerar oss i dieter. Vi är så upptagna av bantning att vårt psyke och minne påverkas negativt, säger Charlotte Erlanson-Albertsson till tidningen.

Bäst för hjärnan, minnet och den snabba tanken är mat rik på glukos.

Glukos finns i mat rik på kolhydrater – till exempel bröd, potatis och frukt.

– Frukt är alltid bra eftersom det stimulerar hjärnan och tvingar oss att tugga.

Hjärnan mår också bra av en näve nötter om dagen – gärna valnötter.

De innehåller omega 3-fetter som både hjärnan och resten av kroppen behöver.

Just omega 3 sägs ökar också farten på nervimpulserna, enligt professorn.

Tugga mycket

Att tugga maten är viktigt eftersom tuggandet i sig ger mättnadssignaler till hjärnan.

En drickyoughurt på stående fot är däremot ingen hit för huvudet.

Professorn föreslår i stället några knapriga skorpor som mellanmål. Ordentligt tuggade och nersköljda med en kopp grönt te eller kaffe blir de kolhydratrika skorporna ett perfekt mellanmål för hjärnan.

Charlotte Erlandson-Albertson pekar också på det klassiska franska köket, där det krävs både förrätt, varmrätt och efterrätt för att måltiden ska anses komplett.

– Det är vinnande eftersom det är en kompeltt måltid för såväl kropp som själ.

Charlotte Erlandson-Albertson spår inte någon av de nya dieterna ett särskilt långt liv.

Orsaken är enligt professorn att folk till slut längtar tillbaka till den kolhydratrika husmanskosten.

Caroline Olsson