Grönsaksätare mest utsatta för ehec

Svensk sallad förorenad av gödselvatten

HÄLSA

Smittan som finns hos kor kan vara farligast för vegetarianer.

Landets hittills största utbrott av ehec har spårats till svensk sallad.

– Kött kontrolleras mycket noga. Men grönsaker är ett problem och det finns inte några regler ännu för bevattning, säger en smittskyddsläkare.

Smittad? Det är inte bara kött som kan innehålla den farliga ehec-bakterien. Grönsaker, särskilt sallad, kan bära med sig bakterien efter att ha vattnats med förorenat vatten.
Smittad? Det är inte bara kött som kan innehålla den farliga ehec-bakterien. Grönsaker, särskilt sallad, kan bära med sig bakterien efter att ha vattnats med förorenat vatten.

Lite skit rensar inte magen.

Barn och personer med nedsatt immunförsvar kan dö om de infekteras av ehec.

Njurarna kan slås ut helt och den som drabbas kan tvingas till dialys resten av livet, alternativt genomgå njurtransplantation.

Kallrökt korv har tidigare varit utpekad som vanlig smittkälla.

Bladgrönsaker problem

Nu avslöjas att grönsaksätare är en betydligt mer utsatt riskgrupp.

– Jag tror att just sallad och bladgrönsaker är ett problem. Man tycker att man borde kunna äta svenska grönsaker utan risk, men så är det inte. Speciellt bladiga grönsaker med mycket veck, där jord och annat kan gömma sig, är utsatta, säger Ann Söderström, smittskyddsläkare i Västra Götaland.

– Kött kontrolleras mycket noga på slakterierna. Där är risken minimal. Men grönsaker kontrolleras inte alls.

Ann Söderström har utrett det hittills största utbrottet av ehec i Sverige.

135 personer insjuknade förra året, de flesta vuxna.

Tillståndet för elva patienter var mycket allvarligt, med njursvikt och skadade blodkroppar.

Isbergssallad

De flesta fallen fanns på Västkusten men människor insjuknade på orter över hela landet.

Den gemensamma källan visade sig vara svensk isbergssallad som förorenats av gödselvatten.

Efter en vecka stoppades försäljningen från en odling i Halland.

– Salladen hade vattnats från en å intill som var full med bakterier, säger -Söderström.

Orsaken var kodynga som hamnat i vattnet uppströms.

23 procent av gårdarna var smittade

– 23 procent av gårdarna i Halland visade sig ha någon ko som hade ehec. I Sverige totalt finns smittan på tio procent av gårdarna.

Riskerna med ehec och bevattning av grönsaksodlingar ska nu kartläggas.

Statens veterinärmedicinska anstalt, Jordbruksverket, Livsmedelsverket, Smittskyddsinstitutet, Socialstyrelsen och Naturvårdsverket ska på regeringens uppdrag kartlägga både förekomst och risker med ehec.

Uppdraget ska vara klart i januari 2007.

Läs mer:

Caroline Olsson