Dagens namn: Verner, Valter
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Hälsa

Vinterkräksjuka i svenska musslor

Skaldjur kan dölja gulsot, magvirus och andra farliga gifter

Lyxig mat – eller rena smitthärdar?

Goda skaldjur kan dölja gulsot, vinterkräksjuka och farliga alggifter.

Speciellt vinterkräksjuka kan bli ett problem i Sverige – och smittan har hittats i musslor på flera ställen längs västkusten.

Kan orsaka kräksjuka Caliciviruset, som orsakar vinterkräksjuka, har hittats i svenska musslor.   Kan orsaka kräksjuka Caliciviruset, som orsakar vinterkräksjuka, har hittats i svenska musslor. Foto: Pär Johansson

På de finaste fiskrestaurangerna vet matälskarna att musslor bara ska koka lätt – helst bara ångkoka någon minut.

Ostron brukar ätas råa, och allt som funnits i de tusentals liter vatten som skaldjuret filtrerat hamnar därmed inte bara i ostronet eller musslan utan också i magen på finsmakaren. Till exempel hepatit A, det vill säga gulsot, och calicivirus, som orsakar vinterkräksjuka.

 

Virus i svenska musslor

Prover har visat att musslor från svenska västkusten kan innehålla just calicivirus.

– Vid tre olika ställen hittades betydande mängder virus, säger mikrobiologen Anders Widell.

Orsaken är att reningsverken inte alltid fångar och dödar alla bakterier.

De slinker i stället ut i havet och hamnar i musslorna, som numera används som mätare för att se hur friskt vattnet är.

När vinterkräksjukan härjar på land hamnar också levande virus i havet.

 

Koka minst 9 minuter

Enda sättet att döda smittan är att koka den råa musslan ordentligt innan man äter den.

Musslor och andra skaldjur måste koka i minst 9 minuter i vätska för att bli garanterat smittfria.

Ett snabbt ångkok så de öppnar sig dödar inget annat än musslan.

– Viruset dör vid 85 grader. Och man ska tänka på att gratinerade musslor skyddas av täcket, så de måste bli genomkokta, säger Anders Widell.

 

300 000 smittade

Hepatit A, gulsot, kan också spridas genom skaldjur.

I Sverige kallades sjukdomen tidigare societetssjukan eftersom den i princip bara drabbade de som hade råd att äta ostron.

– Hepatit A är ett stabilt virus som klarar sig mycket länge. Det överlever i ett år i mineralvatten som är rumstempererat, berättar Anders Widell.

Läkare uppmanar numera den som ska resa utomlands och frossa i skaldjur att vaccinera sig mot hepatit A.

Flera stora epidemier de senaste årtiondena har spårats till skaldjur som varit infekterade och kokat för dåligt. Till exempel fick ångkokta musslor 300 000 personer i Shanghai att insjukna, först i vinterkräksjuka och sedan även i gulsot.

 

Liten risk i Sverige

I Sverige odlas ostron kommersiellt i rena bassänger, långt från avlopp och utsläpp. Risken för gulsot från svenska ostron betraktas därför som liten.

Däremot hittas fortfarande smittade ostron från till exempel Frankrike.

Norra Italien betraktas som fritt från hepatit A – men sjukdomen är inte ovanlig i södra delarna runt Kalabrien, främst bland unga män som äter råa ostron.

Caroline Olsson

Giftalger kan hamna på tallriken

Giftalger från sötvattendrag kan hamna på tallriken via konstbevattning.

Toxinet har hittats även i dricksvatten.

Giftet tål kokning och finns i både söt- och saltvatten.

Caroline Olsson

Blågröna alger är en av jordens äldsta organismer. Egentligen handlar det om en bakterie som finns i alla typer av vatten jorden runt.

I Sverige har man hittat cyanobakterier även i dricksvatten som passerat reningsverk.

– Livsmedelsverket har studerat 117 sjöar som är dricksvattentäkter. I 16 av dem hittade man toxiner, liksom i två dricksvattenprov, säger Ulla Beckman Sundh vid Livsmedelsverket.

WHO har uppmärksammat faran med toxiner i vattnet och satt ett riktvärde.

– Men det som hittats i Sverige ligger långt under den satta gränsen, säger Beckman Sundh.

Svenska vattenreningsverk är numera beredda att dumpa aktivt kol i vatten som visar sig vara otillräckligt renat.

Studier pågår också för att se hur giftalgerna påverkar de avsaltningsanläggningar som blir allt vanligare i skärgården, där sjövatten i allt högre grad omvandlas till dricksvatten.

Resultat av undersökningarna väntas tidigast nästa år.

 

Badare sjuka

Badare löper betydligt större risk när algerna blommar.

Alggiftet orsakar hudbesvär, kräkningar och i värsta fall döden.

Husdjur i Sverige har avlidit efter att ha druckit vattnet. Utomlands har dussintals människor dött av förgiftning.

Forskarna tror att problemet med algblomning runt Sverige kommer att bli värre i takt med den globala uppvärmningen.

Giftet är redan idag ett problem för svenska grönsaksodlare som bevattnar sina anläggningar med vatten från en näraliggande å.

Giftalterna är också en fara för nötboskap. Eftersom toxinet i algen inte kan kokas bort undersöker forskare om det även hamnar på tallriken via köttet.

Läs mer:

Alla nyheter från läkarstämman Läs alla artiklarna här!
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet