Nyttig gratäng – inga problem

Här är hemligheten bakom en hälsosam festmåltid

1 av 2 | Foto: Foto: ANDREA BJÖRSELL
byt ut grädden Kostrådgivaren Nina Ahlm visar vägen till en krämig men smalare potatisgratäng. ”För att få till det funkar det med lättkesella i kombination med mager mjölk”, säger hon.
HÄLSA

Lättkesella, lättmjölk och mager ost – här har du ditt nya recept på potatisgratäng.

Nina Ahlm, kostrådgivare, vet hemligheten bakom en mager festmåltid.

– En gratäng ska ju vara krämig trots att den är lite magrare, och för att få till det funkar det med lättkesella i kombination med mager mjölk, säger Nina Ahlm, 34.

Nyckelprodukt

I potatisgratängen får kesellan ersätta den feta vispgrädden, och den rivna osten byts ut mot en magrare variant.

Vips är helgens gour-meträtt en smalmåltid!

För kilojägare är kesella en nyckelprodukt. Det är den mejerivara som har högst proteininnehåll – något som är viktigt för mättnaden.

Bra mellanmål

Kesella består av kvarg, en typ av färskost som görs av skummjölk och smaksätts med grädde. Den friska, kärva smaken kommer till sin rätt i bröd och pajdeg, men kesella kan inte kokas.

Däremot är lättkesella ett ypperligt mellanmål.

– Bara smaksätt med lite kanel eller kardemumma och ät med frukt, tipsar Nina Ahlm.

Emma Svensson