Sallad på påse kan ge matförgiftning

Populärt att köpa försköljd sallad – men det är inte riskfitt

HÄLSA

Försköljda sallader på påse blir allt mer populära.

Men de färdigpackade grönsakerna kan leda till matförgiftning, varnar brittiska forskare.

Skölj noga.
Skölj noga.

Grönsaker och kryddor misstänks för allt fler allvarliga fall av matförgiftning. En smittokälla är påsarna med färdigsköljd sallad som många tror är riskfria att äta direkt.

Enligt tidningen Daily Mail kunde ett stort utbrott av salmonella i Storbritannien förra året härledas till importerad basilika. Och färdigpackad babyspenat misstänks ha orsakat spridning av e-colibakterier i USA 2006.

Även i Sverige har riskerna med grönt blivit mer aktuella i samband med nyttigare leverne.

– Men det är inget skäl till att börja undvika att äta frukt och grönt. Bara man sköljer det ordentligt, säger Roland Lindqvist, chefsmikrobiolog på Livsmedelsverket.

FAKTA

Så undviker du smitta

Skölj alla grönsaker och frukter – även de försköljda.

Håll alltid bra hygien i köket när du hanterar livsmedel.

Kyckling och köttfärs ska stekas igenom ordentligt.

När böngroddar inte värmebehandlas är det extra viktigt att de sköljs.

Källa: Livsmedelsverket