Jan offrade fyra år – för fyllehunger

Ett ögonblick

HÄLSA

... Jan Calissendorff,55, som i dag lägger fram en avhandling om varför vi blir fyllehungriga.

Intresserad av sprit Jan Calissendorff har ägnat fyra år åt att forska om fyllehunger.
Foto: Foto: LARS HEDELIN
Intresserad av sprit Jan Calissendorff har ägnat fyra år åt att forska om fyllehunger.

– Det finns flera studier som visar att man tar in mer energi i ett sammanhang där man dricker alkohol. Och vi har försökt besvara frågan varför det är så.

Och varför är det så?

– Alkohol bidrar sannolikt till att ett hormon som heter leptin sjunker och då upplever vi mer hunger. Det är däremot svårt att entydigt säga att vi fått fram en klar mekanism bakom det här.

Kom du på det här i nyktert tillstånd?

– Ja, jag var spiknykter.

Fyra år har du ägnat åt fyllehunger – varför?

– Jag är ju intresserad av hur människan reglerar sin aptit. Vi behöver veta mer om hur det här går till för att minska överviktsexplosionen och kunna hjälpa människor som har opererats eller är sjuka i cancer och därför inte kan äta.

Vilken mat botar fyllehunger bäst?

– Det som mättar bäst är protein. Först kommer kött, sedan kolhydrater, sedan fett och sist kommer alkoholen.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Att det går bra i dag för det är faktiskt rätt stor anspänning att göra det här. Jag är van att föreläsa, men nu ska någon kritiskt gå igenom mitt arbete.

FAKTA

Namn: Jan Calissendorff.

Ålder: 55.

Yrke: Läkare.

Familj: Fru och tre barn.

Bor: Katrineholm.

Inkomst: Drygt 40 000 kr/mån.