Dagens namn: Verner, Valter
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Hälsa

Ny studie: Kvinnor får sämre vård vid hjärtinfarkt

Underbehandlas i 89 procent av fallen

Kunskapen är låg kring kvinnor och hjärt- och kärlsjukdomar. Av fyra granskade behandlingsformer underbehandlades kvinnor i 89 procent av fallen.

– Läkemedelsdoseringen är främst anpassad för män, säger Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Kvinnor som drabbas av hjärtinfarkt behandlas i lägre grad än män. Det visar Hjärt-Lungfondens nya Kvinnohjärtindex som är en sammanställning över fyra olika hjärtinfarktsbehandlingar. I cirka 89 procent av fallen underbehandlas kvinnor i jämförelse med män.5000 dör varje år

Hjärtinfarkt är den vanligaste dödsorsaken hos kvinnor i dag och drygt 5000 kvinnor dör varje år av hjärtinfarkt.– Vi har inget svar på frågan varför kvinnor underbehandlas. Men vi kan konstatera att forskningen är mycket eftersatt och kunskapsnivån är oroväckande låg kring kvinnor och hjärt-kärlsjukdom, säger Staffan Josephson.

Behov av forskning

Framförallt finns det lite kunskap om skillnaden mellan män och kvinnor. Det finns ett stort behov av mer forskning inom ämnet.– Detta är viktigt bland annat eftersom rekommenderad läkemedelsdosering i huvudsak är anpassad för män, säger Staffan Josephson.

(Källa: Hjärt-Lungfonden)

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Hälsa

Visa fler
Om Aftonbladet