Fet fisk kan minska risken för prostatacancer

Den man som äter fet fisk med mycket Omega 3 i kan minska risken att drabbas av prostatacancer, visar ny forskning.
Foto: Colourbox
Den man som äter fet fisk med mycket Omega 3 i kan minska risken att drabbas av prostatacancer, visar ny forskning.
HÄLSA

Fet fisk kan minska risken för prostatacancer avesvärt.

Det visar ny forskning.

Enligt Dailymail har forskare kommit fram till att ett högt intag av omega-3, som finns i feta fiskar som sill, lax och makrill, kan minska risken för att utveckla sjukdomen med 60 procent,

Den påverkar också ärfliga gener, som annars kan öka risken för att få den aggressiva prostatacancern.

I studien, som nyligen publicerades i The journal clinical cancer research, jämförde dieterna av 466 män med sjukdomen och 478 friska män.

Forskarna kom fram till att de män som åt fet fisk med mycket omega 3, en till tre gånger i månaden, hade 37 procents lägre risk att drabbas av prostataancer, än de män som aldrig åt den här sortens fisk. De som åt fet fisk mer än en gång i veckan minskade risken ännu mer, med 57 procent.

Liknande trender kunde utläsas om man åt mycket skaldjur, som också innehåller omega 3.

Farlig gen påverkas

Dessutom påverkade de feta fiskoljorna den farliga varianten av COX-2-genen, som gynnar inflammationer och som kopplas samman med prostatacancer.

De män som har den här genen har femdubbelt så stor risk att drabbas av agressiv prostatacancer. Omega 3 kan hjälpa till att förebygga cancern genom att bekämpa inflammationer, tror forskare.

Nästan 2 500 svenska män dör i prostatacancer varje år.

Aftonbladet