Hemkolsyrat vatten en tandfara

HÄLSA

Att kolsyra vatten från kökskranen och piffa upp smaken med lite citron.

Det är väl käckt och bra?

Nej. Inte nödvändigtvis.

Foto: colourbox

En studie i Karlstad visar att det hemmagjorda vattnet kan öka risken för tandskador.

– Det kan bli problem, om man dricker ofta, säger leg tandhygienist Agneta Engström i Karlstad till TT.

Längre än så vill hon inte gå. Den studie hon gjort visar hur pH-värdet (surheten) sjunker för den som dricker fel sorts vatten. Hur länge man måste hålla på och hur mycket man måste dricka varje dag är oklart.

– Det finns inga undersökningar på det, säger Engström.

Mineralvatten, tappat från en naturlig källa, innehåller oftast mineraler och det mildrar kolsyrningens attack mot pH-värdet. Vanligt kranvatten från en kommunal vattentäkt, har inte samma mineralskydd och då påverkar kolsyrningen pH-nivån negativt, enligt Engström. Fruktsyran från några skivor citron eller en skvätt från plastcitronen för att göra smaken friskare gör påverkan ännu starkare.

PH-värdet bör enligt Engström ligga runt 5,5. Kolsyrat kranvatten med citron i hamnar på 3,2–4,0. Med flitigt drickande en längre period kan emaljen på tänderna ta skada.

– Ett enstaka glas hemmakolsyrat vatten till maten är däremot inga problem, säger Engström.

Fast rent kranvatten är bäst, tycker hon.

TT