Recepten för en god GI-jul

Tio läckra recept

Gunnel Åkerman och Ulrika Davidsson.
Foto: BÖRJE THURESSON
Gunnel Åkerman och Ulrika Davidsson.
HÄLSA

Det ska vara nyttiga läckerheter på bordet i jul!

GI-profilen Ulrika Davidsson har satt ihop ett komplett julbord för Aftonbladets läsare. Traditionella smaker i hälsosam tappning.

– Passar perfekt för den som är mån om vikten, säger hon.

GI-profilen Ulrika Davidsson:

Vad är tanken bakom jul-recepten?

– Jag har tänkt kalorisnålt, nyttigt och gott! Och naturligtvis ligger GI-tänket i botten. Så julbordet passar perfekt för den som följer GI-kosten och är mån om vikten. Dessutom har jag kvar de traditionella julsmakerna som senap, apelsin och kanel. Och ekologiska råvaror, så långt det är möjligt.

Är det inte svårt att få tag på ekologiska alternativ?

– Nja, det har blivit betydligt lättare. Men visst kan det vara svårt. Jag fick springa runt i hela Stockholm för att försöka få tag i vildfångad lax till julbordet. Men det fanns ingenstans så jag fick köpa odlad. Men jag tycker att man kan ha ambitionen att byta ut så mycket som möjligt. Det blir så mycket godare.

Och dyrare?

– Att köpa färdiga köttbullar är inte så billigt heller. Men visst, kvalitet kostar. Det kommer man runt genom att satsa på färre rätter på julbordet. Ingen mår bra av att vräka i sig stora lass mat.

Vilken är din favoriträtt i jul?

– Lax! Och så äter jag gärna hembakat surdegsknäckebröd.