Margarin innehåller plastkulor – eller?

Foto: Scanpix
HÄLSA

Margarin innehåller små plastkulor så att den ska bli lättare att breda på mackan.

Och så klassikern om att man får kramp av att bada efter maten.

Det finns många seglivade myter kring mat.

Och många svenskar tror fortfarande på dem, visar en ny undersökning.

Konsumentföreningen Stockholm har låtit 1000 svenskar svara på frågor om myter, halvsanningar, och fakta kring det vi äter.

Kunskapen är ganska blandad. Många tror fortfarande på myterna.

Plastkulorna seglivat rykte

En tredjedel av de tillfrågade tror till exempel att det finns små plastkulor i lättmargarinet.

Myten om plastkulorna uppstod ur ett rykte på 1970-talet. Ryktet var då så envist att Livsmedelsverket till slut undersökte två margarinsorter. Men det fanns inga plastkulor.

– Det har legat ett korn av sanning i flera av de andra påståendena. Men det är inget som stämmer i det här med plastkulorna. Det är intressant att så många fortfarande tror på det, säger Anna Carlsson på Konsumentföreningen Stockholm, som sammanställt svaren.

En annat påstående i undersökningen är att det inte finns genmanipulerad mat i svenska butiker. Det tror däremot 90 procent av dem som svarat.

Avliva myter

Syftet med undersökningen är att öka kunskapen kring mat och att avliva de gamla myterna.

– Vi vill även ha en mer nyanserad debatt kring mat. Det kommer många brådskande forskningsrapporter, till exempel att det är dåligt för miljön att äta kött. Förra veckan kom en finsk rapport som sade det motsatta.

– I ett större perspektiv hoppas vi uppnå att konsumenterna är mer ifrågasättande, och att man reflekterar lite mer.

Är vi för godtrogna och tror på för många myter?

– Det är fullt förståligt att det blir missförstånd. Vi vet att folk folk drunknar i information om mat och det är lätt att blanda ihop fakta. Men man kanske ska vara lite mer kritisk, säger Anna Carlsson.

Hur var det då med kramprisken efter maten? På 1800-talet fanns speciella badläkare som spred att det var förkastligt att bada med mat i magen.

Helt felaktigt visar forskning under senare år.

Men myten, den lever kvar.

Vill du testa dina kunskaper kring matmyter? Svara själv på frågorna, som finns under artikeln.

FAKTA

Testa din kunskap om våra matmyter. Vilka påståenden är sanna och vilka är falska?

En portion ris ger mer än dubbelt så stort klimatutsläpp som en portion potatis.

Fruktsocker är nyttigare än vanligt vitt socker.

Matens belastning på miljön uppstår huvudsakligen vid transporterna.

Det finns inga genmodifierade livsmedel i svenska livsmedelsbutiker.

Mineralsalt är nyttigare än vanligt salt.

Det är inte bra att bada efter maten – man kan få kramp.

Alla livsmedelstillsatser med E-nummer är godkända av EU.

Småskalig tillverkning av livsmedel är bättre för miljön än storskalig tillverkning.

Fullkorn och fibrer är samma sak.

Ekologiskt kött är mer klimatsmart än vanligt kött.

Mjölk är fritt från tillsatser.

Grönsaker som värms i mikro förlorar mer näring än om man värmer dem på spisen.

Sylttillverkarna tillsätter ofta äppelmos i lingonsylt – för att pressa kostnaderna.

Lättmargarin innehåller plastkulor som mjukgörare.

Den snodd man hittar i ett rått ägg är början till ett kycklingembryo.

Ljus choklad innehåller fler kalorier än mörk choklad.

Systembolagets sprit innehåller kräkmedel.

Det är vanligt med industriella transfetter i våra livsmedel .

Fryst mat innehåller mycket konserveringsmedel.

En tand som läggs i Coca-Cola är upplöst på ett dygn.

Att medellivslängden har ökat mycket de senaste 50 åren beror huvudsakligen på att vi har så bra mat.

Importerat kött kan märkas med ”ursprung Sverige” om köttet är packat eller malt i Sverige.

KLICKA HÄR FÖR DE RÄTTA SVAREN!

KÄLLA: Konsumentföreningen Stockholm