Hudcancer har ökat dramatiskt

HÄLSA

Allt fler svenskar får hudcancer. En ny rapport visar att 40 000 personer drabbas varje år och att 500 personer dör av sjukdomen.

Foto: colourbox

Den allvarligaste formen av hudcancer, malignt melanom, är den cancerform som ökar mest i Sverige. Enligt 2009 års rapport om ultraviolett strålning av Strålsäkerhetsmyndigheten drabbas omkring 40 000 personer av hudcancer varje år. Av dem har 2500 personer malignt melanom. Omkring 500 personer dör varje år. De senaste tio åren har antalet fall av malignt melanom ökat med fyra procent per år.

Beror på solvanor

Under senare delen av 1990-talet kunde man se en stabilisering av antalet hudcancerfall men sedan har malignt melanom ökat snabbt hos både män och kvinnor.

– Ökningen av hudcancer beror på våra solvanor. Det är fortfarande alltför eftersträvansvärt att vara solbrun, säger Johan Gulliksson, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten i ett pressmeddelande.

Svårt att ta till sig

Att allt fler reser på solsemestrar till länder där solen är mycket starkare än den är här i Sverige kan också vara en förklaring till ökningen. Trots att många är medvetna om riskerna, nästan 80 procent enligt en enkät, är det många som inte tänker på att skydda sig tillräckligt.

– Det kan vara svårt att ta till sig riskerna med UV-strålning eftersom det också finns positiva hälsoeffekter. Men tyvärr dominerar de negativa hälsoeffekterna över de positiva säger, säger Ulf Wester, inspektör på Strålsäkerhetsmyndigheten.