Forskare: Hans alg en bluff

Mikael Persbrandt frontfigur för naturpiller mot förkylning – nu sågas medlet av experter

1/6
HÄLSA

Mikael Persbrandt tar plats i styrelsen för företaget SCN - som säger sig sälja världens starkaste preparat mot förkylning.

Men ledande experter menar att det är en bluff.

– Fundera på om du behöver dina pengar bättre än Persbrandt, säger Agnes Wold, docent och forskare i mikrobiologi och immunologi.

Enligt ett pressmeddelande från företaget Scandinavian Clinical Nutrition inträder skådespelaren Mikael Persbrandt i bolagets styrelse 10 januari vid en extrainkallad bolagsstämma.

”En kreativ person”

– Micke har mycket att bidra med, han är ju en kreativ person, säger norrmannen Anders Struksnes, en av företagets grundare och blivande styrelseordförande.

Persbrandt har köpt optioner i företaget men i en intervju i Dagens Industri ville han inte berätta hur stort hans ägande i SCN är.

Enligt Struksnes ska skådespelaren framför allt vara en ambassadör för naturmedicinen Immolina.

Persbrandt har redan spelat in flera reklammeddelanden för preparatet som just nu sänds i radio. Där säger han att han ”tror att det funkar”.

Struksnes går ännu längre.

– Det är det preparat i världen som har den starkaste effekten på immunförsvaret. Det inte bara reducerar influensa och förkylning utan hindrar det, säger han.

Men det stämmer inte, enligt de ledande svenska experterna på området.

– Jag kan närmast garantera att den som äter det här inte blir mer skyddad mot förkylning, säger Agnes Wold, docent och forskare i mikrobiologi och immunologi vid

Göteborgs universitet och Sahlgrenska sjukhuset.

Hon har letat i vetenskapliga databaser på forskningsresultat rörande Arthrospira Platensis – den alg som preparatet är gjort av. Hon hittade 62 artiklar varav endast två handlade om medicinska effekter. Ingen av dessa två säger någonting om huruvida algen hjälper mot förkylning eller inte.

Samma forskningsresultat har Hans Wigzell, professor i immunologi hittat.

– Det saknar inte verkan, försöken visar att ämnet drar igång någonting men om det förbättrar eller försämrar skyddet för en viss sjukdom är oklart. Man kan vare sig bekräfta eller utesluta något med dessa data, säger han.

”Ingen grund”

Om Struksnes uttalande om att det är världens kraftigaste preparat mot förkylning säger Wigzell:

– Den personen vet inte vad han talar om, det finns ingen vetenskaplig grund för det.

Agnes Wold påpekar dessutom att folk inte går omkring och har fel på immunförsvaret i största allmänhet och att det inte ens finns någon traditionell medicin som kan förhindra förkylning. När hon ser Immolinas hemsida säger hon:

– Åh suck, jag förstår inte varför immunförsvaret är alla charlataners favoritområde.

Vill inte kommentera

2009 hävdade företaget att Immolina hjälpte mot svininfluensa men valde att ta bort det påståendet från sin sajt efter kritik från experter. I samband med detta sa Persbrandt som redan då gjorde reklam för preparatet:

– Jag tror att det hänger ihop: miljöfrågor, miljöaspekter, haven, alger och vårt immunförsvar.

Mikael Persbrandt hälsar genom sin advokat att han inte vill lämna någon ny kommentar.

FAKTA

Så här säger företaget om naturmedicinen på sin hemsida

Immolina bevarar kroppens naturliga motståndskraft.

”Immolina verkar genom speciella receptorer, mottagare, i tarmslemhinnan som heter toll 2-receptorer. De övervakar vad som passerar förbi i tarmen och är särskilt bra på att identifiera bakterier som vi får i oss via maten.

Immolina innehåller en stor sockermolekyl, som liknar de stora kolhydrater som kan finnas på bakteriers ytor. Det är därför den får

tarmens receptorer att reagera.”

Professor Wigzells svar

”Det bevisar att preparatet har en effekt, men om den förbättrar eller försämrar skyddet för en viss sjukdom är inte bevisat.”

Så säger företagsledaren Struksnes

”Det är ett medel som har väldigt kraftig effekt på immunförsvaret, det inte bara reducerar förkylning och influensa utan hindrar det.”

Professor Wigzells svar

”Den som säger så vet inte vad han pratar om, det är inte vetenskapligt bevisat.”

Så säger Mikael Persbrandt i radioreklamen

”Jag heter Micke Persbrandt, jag är skådespelare. När jag vet att jag måste vara i toppform så tar jag alltid Immolina för jag tror att det funkar.”