Virusvarnare kan stoppa vinterkräksjukan

Ny pryl varnar dig för smittan

HÄLSA

Rädd för vinterkräksjukan?

Snart kan det vara möjligt att stoppa det smittsamma viruset – genom att testa luften i ett rum.

– Då slipper man oroa sig, säger forskaren Niklas Sandström som utvecklar en ”virusvarnare”.

Såhär ser den lilla prylen ut – som kan se till att miljontals svenskar slipper vinterkräksjukan och andra virus framöver.
Såhär ser den lilla prylen ut – som kan se till att miljontals svenskar slipper vinterkräksjukan och andra virus framöver.Foto: KTH

Nu i januari drar de riktiga kräksjuketiderna igång. Även om den fruktade vinterkräksjukan kan härja ända från november fram till april, så är januari och de närmaste två till tre månaderna den tid då flest insjuknar.

För att skydda dig kan du se till att tvätta händerna ofta och undvika lunchbufféer och andra ställen där många äter tillsammans. Men ofta räcker inte det – kräksjukan är mycket smittsam och det räcker ofta att en enda person på en arbetsplats eller förskola smittas så blir alla sjuka.

Spårar virus i luften

Men nu har forskare på avdelningen Mikrosystemteknik på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm kommit på ett nytt sätt att hejda smittan. De har utvecklat en spårningsteknik som ska ge snabba svar på vem som bär på ett smittsamt virus.

Spårningen görs via en apparat som hela tiden testar luften omkring sig med en sensor. På bara några minuter kan sensorn avgöra om det finns vinterkräksjuka i rummet.

– Testet skulle exempelvis kunna göras på ett sjukhus. Personalen kan då snabbt vidta åtgärder för att begränsa spridningen och förhindra ett större utbrott. Annars tvingas man stänga flera avdelningar och det blir kostsamt eftersom sjukhuset då inte kan fungera som vanligt, förklarar Niklas Sandström som är en av de KTH–forskare som arbetar med spårningsutrustningen.

Ta reda på om du är sjuk

I dagsläget kan forskarna samla in viruspartiklar från luften i ett rum men snart hoppas de även kunna spåra viruset direkt till en person. Instrumentets sensor väger då de viruspartiklar som finns i utandningsluften.

Med det nya instrumentet skulle man kunna testa sig själv eller sina barn om de bär på något smittsamt virus, och på det sättet själv kunna avgöra när de bör vara hemma och därmed undvika att smitta andra på skola, förskola eller arbetsplats.

– I framtiden kanske vi inte behöver oroa oss så mycket när någon nyser på bussen. Då kanske vi själva kan ta reda på hur farliga våra virus är och stanna hemma eller bli sjukskriven, säger Niklas Sandström.

FAKTA

Så skyddar du dig och andra från vinterkräksjukan

Så undviker du att själv bli smittad:

* Tvätta händerna noga, framför allt före måltider och efter toalettbesök.

* Använd flytande tvål och pappershanddukar på ställen där många är samlade, till exempel skolor, förskolor, arbetsplatser och andra offentliga miljöer.

* Undvik att äta av bufféer där många personer kommer i kontakt med maten.

* Undvik att besöka magsjuka personer.

* Undvik att smitta andra.

Du kan minska risken för att smitta andra genom att:

* Tvätta händerna ofta.

* Inte laga mat åt andra.

* Vara extra noga med din personliga hygien.

* Inte vara på platser där du kan smitta andra.

* Vara hemma från förskola, skola, arbete eller andra aktiviteter minst två dygn efter att du blivit helt symtomfri.

(Källa: Vårdguiden)