Demi Moore – den nya tidens kvinna

Expert: Tanten är borta

HÄLSA

Tanterna är inte som förr.

Titta bara på trebarnsmamman Demi Moore, 47.

Här förklarar trendanalytikern vad som har hänt med världen.

På mikrobloggen Twitter visar skådespelerskan upp sin vältränade kropp i en rad foton tagna med en mobiltelefon framför badrumsspegeln. Även om inte alla 47-åringar är i samma fina form som Demi Moore är det en väldokumenterad trend att äldre kvinnor tar allt större plats inom både film och mode.

– Det är en ny verklighet att kvinnor håller sig friskare och yngre längre. Tanten som fanns i den tidigare generationen med lilla hatten och foträta skor, hon är borta. Hon finns inte längre, säger trendanalytikern Cay Bond.

Köpstark grupp

Hon säger att äldre kvinnor i dag är mer eftertraktade både vad gäller erfarenhet och utseende. Reklam och produkter har också blivit mer anpassade för en äldre generation kvinnor.

– Tidigare har vi i Sverige varit märkligt ungdomsfixerade, och man har kunnat tro att svenska folket bara består av ungdomar. Men köpkapaciteten ligger hos kvinnor över 40 och nu använder man sig mer av vuxna människor både i reklam och medier. Polletten verkar äntligen ha trillat ner, säger hon.

Äldre är vackrast

Och det är ingen tillfällig fluga, enligt Bond. Eftersom människor är friska och tar hand om sina kroppar allt högre upp i åldrarna så höjs också medelåldern på idealen. Det bevisas inte minst av de omröstningar på nätet om vem som är vackrast som dyker upp med jämna mellanrum, och som inte sällan tas hem av ”veteraner” som Jennifer Aniston och Halle Berry.

– Jag tror faktiskt att vi kommer få se mer av det. Mogna vackra kvinnor som kliver fram, precis som Demi Moore och Jane Fonda, säger Cay Bond.

”Får slita hårt”

En som har bra insyn i hur kändisarna vårdar sina kroppar är Tanja Djelevic, personlig tränare i Hollywood. Hon välkomnar trenden att äldre kvinnor tar större plats.

– Jag tycker det är väldigt skönt att de vill ta hand om sig, och att de som är 50 eller 55 år är så jäkla snygga.

Hon påpekar dock att i Hollywood så har kändisarna alltid fokuserat mycket på sitt utseende.

Hon säger också att det ligger mycket jobb bakom de vältränade kroppar som vi förundras över, till exempel Demi Moore.

– Jag tror inte att det är så hyllat att åldras egentligen. Det är ganska hög press på kvinnor över 35 att se unga och fräscha ut. De lägger ner väldigt mycket tid på det, säger hon.