Så säger Johan om deras samtal:

HÄLSA

Peters dröm faller under kategorin ”klargörande drömmar”, som sätter en livssituation i en ny belysning eller i ett nytt perspektiv.

I drömmen ser han sig själv utifrån och uppfattar sig som mindre än sin fru på grund av avståndet mellan dem. Sedan uppfattar han att det inte är något avstånd mellan dem (symboliskt i sig) men att han faktiskt ÄR mindre än hon. Något som i sin tur pekar ut hans osäkerhet och känsla av mindervärde. När en kvinnlig gestalt dyker upp i en mans dröm och en manlig i en kvinnas så har det en speciell symbolisk betydelse, de förstärker drivkraften och motivationen i respektive drömmar. I det här fallet är kvinnogestalten (anima) oproportionerligt förstorad vilket också avspeglar sig i Peters liv. Det mesta han gör i livet står på något sätt i förhållande till hans fru. Hon är hans värdemätare på ett överdrivet sätt. I drömmen har Peter hamnat rejält på efterkälken, han kommer ensam till en industribyggnad som visar sig vara en bordell. Att det är en industribyggnad förstärker känslan av opersonlighet och kyla. Här ser han sin fru som prostituerad. Avståndet mellan dem är accentuerat och Peter är tagen av den obehagliga scenen till och med när vi talar om drömmen. Men drömmen är inget omen om att någonting ska hända. Snarare målar den upp en av hans värsta tankar. Att frun, som i Peters dröm, skulle vara prostituerad och följa med en annan man blir Peters värsta mardröm. Bilar symboliserar ofta frihet eller rörlighet. Men i Peters fall är bilen både fastvuxen och genomborrad av ett träd, livets symbol.

Trädet kan symbolisera att han inte kan fly från sitt liv. Drömmen uppmanar Peter att stanna kvar och lösa situationen här i sitt eget liv. I bakluckan, (i livsbagaget) har Peter ett varmt minne av en tidigare flickvän, symboliserat av en tröja hon stickat åt honom. Den signalerar både omtanke och omvårdnad. Något som Peter känner att han saknar i den nuvarande relationen. Han saknar viljan till tvåsamhet och närhet, som han upplevde i den förra relationen. Flyttkartongen symboliserar möjligen att det någonstans i Peter redan finns en liten, begynnande beredskap om relationen skulle förvärras. Flyttkartongen är dessutom täckt av bilprylar som alla kännetecknas av varningstecken: bromsvätska, varningstriangel osv. Det känns som om att klargörandet för Peters del består i att se sig själv i rätt perspektiv, att försöka få tillbaka lite av det självförtroende han hade när han träffade sin fru och inte vara så fixerad vid vad hon gör, hur hon ser ut, vem som ser på henne. Det kan han aldrig styra. Man kan förlora en vän, men den som kommer till dig av egen vilja kan ingen ta ifrån dig.

FAKTA

Hur gick det sen?

Efter fyra veckor träffar Johan Peter igen för att höra om något förändrats. Jag möter upp Peter på ett kafé. När jag frågar hur det har gått så svarar han att det på ett sätt har blivit värre.

– Det som är bra är att vi har lyft upp problemet på bordet. Men det är samtidigt otäckt. Kanske sätter vi relationen på spel?

Peter säger att han nästan är chockad av hur mycket som kunde komma ut ur en dröm och att hans fru blev väldigt provocerad av Peters känslor

och sa: ”då är det väl ingen idé att fortsätta då”. Peter hade förklarat för henne att han bara vill känna sig säker på hennes känslor, att känna sig

trygg i relationen.

– Det känns som om hon är arg på mig nu, som om jag har ertappat henne, eller avslöjat henne på något sätt, säger Peter.

Hans fru menade att Peter inte unnade henne det enda hon verkligen tyckte var roligt, att träna och ha sin egen tid. Peter försökte förklara att

han tyckte det var symptom på något annat.

– Jag har också försökt få bukt med mina egna hjärnspöken, för ingenting har ju faktiskt hänt. Man kan inte anklaga någon för sin egen oro. Och det

är inte fel att ha en attraktiv fru.

Jag rekommenderar dem samtalsterapi för att bringa klarhet i det som nu kommit upp mellan dem. Peter är en person som behöver mera närhet

och hon är en person som behöver frihet, en ”regnbågsmänniska” som flyttar sig hela tiden när man försöker nå henne.

Det är ju inte säkert att det måste vara så här. Det första man måste göra är att berätta för varandra vad man känner. Och det har de gjort nu. Det

kan ju hända att känslorna har fått sig en törn men det innebär inte att de är borta. Men det är nog klokt att vänta in dem, inte forcera för då är risken att det verkligen låser sig totalt.

– Jag frågade henne rakt ut om hon älskar mig och hon svarade att det är så mycket känslor nu att hon inte kan reda ut den ena från det andra. Men hon kom med en motfråga: om jag verkligen trodde att hon skulle skaffa barn med någon hon inte älskade...?

Peter säger att han inte kommit ihåg någon annan dröm efter att vi talades vi senast och tillägger att ”det räcker bra med det som kom upp sist”.

– Det har varit en del uppslitande gräl, men hellre det än tystnad.

Peters värsta tankar. Drömmen är inget omen om att någonting ska hända, enligt drömtolkaren Johan. Snarare målar den upp en av Peters värsta tankar. Att frun skulle vara ”prostituerad” och följa med en annan man blir Peters värsta mardröm.