Attackeras – av sin egen hand

Plötsligt börjar den leva sitt eget liv

Efter operationen vägrade hennes högra hjärnhalva att domineras av den vänstra och resultatet blev att delar av hennes kropp verkade kontrolleras av en "utomjordisk kraft" – därav namnet alien hand syndrome.
Efter operationen vägrade hennes högra hjärnhalva att domineras av den vänstra och resultatet blev att delar av hennes kropp verkade kontrolleras av en "utomjordisk kraft" – därav namnet alien hand syndrome.Foto: BBC news
HÄLSA

Tänk dig att du plötsligt förlorar kontrollen över någon av dina kroppsdelar.

Din hand anfaller dig och slår dig i ansiktet. Dina ben bestämmer sig för att gå åt ett annat håll än du vill.

Det är verklighet för Karen Byrne,55, från New Jersey, skriver brittiska BBC news.

När hon för 18 år sedan genomgick en operation mot sin epilepsi drabbades hon av den ovanliga sjukdomen alien hand syndrome.

Plötsligt förlorade hon kontrollen över sin vänstra hand.

Under ett samtal med läkaren efter ingreppet började vänsterhanden plötsligt knäppa upp knapparna på hennes skjorta.

– Läkaren sa ”Karen vad gör du? Dina händer klär av dig”. Jag var helt omedveten om att vänsterhanden höll på att knäppa upp knapparna. Jag knäppte dem igen med högerhanden, men så fort jag var klar började vänsterhanden knäppa upp dem igen, berättar hon.

Olika medvetanden

– Jag kunde tända en ny cigarett och lägga den på askfatet, och så fimpade vänsterhanden. Den kunde lägga ur saker ur min handväska utan att jag visste om det – jag förlorade många saker på det sättet innan jag insåg vad som hände.

Karens situation är inte unik.

Den amerikanska nobelpristagaren Roger Sperry är en av alla de som forskat kring denna udda sjukdom.

Han menar att våra två hjärnhalvor, eller hemisfärer, är två separata delar med separata medvetanden. Varje halva tänker, kommer ihåg, resonerar, har en vilja och känslor.

Den vänstra hjärnhalvan är den mer analytiskt lagda, och det är den som oftast har kontrollen över oss.

För att råda bot på epilepsi skär läkarna av en liten del av hjärnan, där de onormala signalerna som orsakar epilepsin finns. Ofta fungerar detta bra, men ibland blir det problem när de två hjärnhalvorna sedan ska samarbeta.

Som i Karens fall.

Konflikt mellan vänster och höger

Efter operationen vägrade hennes högra hjärnhalva att domineras av den vänstra och resultatet blev att delar av hennes kropp verkade kontrolleras av en "utomjordisk kraft" – därav namnet alien hand syndrome.

Men det är ingen utomjordisk makt som tagit kontroll över kroppsdelarna – det är helt enkelt Karens högra hjärnhalva som tagit över hennes vänstra sida.

– När jag tillslut fick medicin som återtog kontrollen över vänsterhanden kändes det ändå på sin plats att tacka av den högra hjärnhalvan med ett rejält handslag, säger hon.

FAKTA

Alien hand syndrome

Alien hand syndrome, främmande hand syndrom eller Dr Strangelove syndrom är en ovanlig sjukdom, oftast orsakade av skador på kopplingen mellan höger och vänster hjärnhalva.

Detta kan exempelvis ske genom operation. I sällsynta fall delar man av hjärnan med en operation för att behandla svår epilepsi som inte svarat på mer traditionell läkemedelsbehandling.

Andra orsaker till att man drabbas av alien hand syndrome kan vara stroke, infektion, degenerativa sjukdomar, eller en traumatisk skada i hjärnan som skadat sambandet mellan hjärnhalvorna.

I främmande hand syndrom, anser den drabbade personen som en hand har "ett eget sinne", och att handen verkar vara utom kontroll. Den kan göra saker ”av sig själv”.

För att kontrollera sjukdomen ger man i allmänhet handen något att greppa eller någon aktivitet att göra för att hålla den från att utföra oönskade åtgärder.

En hand som agerar målmedvetet och kanske aggressivt utanför patientens kontroll kan till exempel knäppa knappar, greppa saker eller ha sönder kläder eller föremål.

Det är dock sällan handen blir direkt våldsam.

I de flesta fall kan den drabbade fortfarande kan uppfatta vad handen gör, och känna vad som händer den. Detta kan vara störande och frustrerande.