Forskare varnar: Många barn lider av D–vitaminbrist

Kan öka risk för cancer, benskörhet och en mängd andra sjukdomar

HÄLSA

En ny svensk studie visar att så många som vart fjärde barn riskerar att drabbas av D–vitaminbrist.

Finland har nyss höjt sina rekommendationer för D–vitamin till barn.

På Läkemedelsverket utreder man om det behövs en höjning även i Sverige.

Irene Mattisson på Livsmedelsverket.
Irene Mattisson på Livsmedelsverket.Foto: Livsmedelsverket pressbild

Vi går mot ljusare tider – men än så länge är bristen på dagsljus påtaglig.

För många är det en tung tid. Bristen på ljus gör att vi får mindre energi och hellre myser i soffan än ger oss ut iväg på utomhusaktiviteter.

I värsta fall kan ljusbristen även leda till D–vitaminbrist, något som påverkar immunförsvar, hjärna och skelett. Det kan bland annat leda till kramper, depression och benskörhet och riskera att förvärra en mängd andra sjudomar som till exempel cancer, autism och Crohns sjukdom.

Framförallt barn är i riskzonen

I Finland har man konstaterat att allt för många barn lider av akut D–vitaminbrist, därför har man nu skärpt sina rekommendationer för just vitamin D. Även i Sverige visar en ny stor undersökning från Göteborg att så många som vart fjärde barn riskerar att drabbas.

Nu höjs röster för att även svenska Läkemedelsverket ska skärpa rekommendationerna.

– Vi har dålig data på detta i Sverige, just nu pågår undersökningar. Men vi har inte fått någon indikation från barnläkarna att det skulle vara några stora problem eller vara vanligt med D–vitaminbrist. Självklart kommer vi att titta på de finska studierna och ta till oss av det, säger Irene Mattisson som är nutritionist och biträdande avdelningschef på risk– och nyttovärderingsavdelningen på Livsmedelsverket.

Hon rekommenderar föräldrar att vara noga med att deras barn får i sig tillräckligt med D–vitamin på ett naturligt sätt.

– Den absolut bästa källan är fet fisk. Våra rekommendationer är att man ska äta fisk två till tre gånger i veckan. Lättmjölk, mellanmjölk och margarin är också berikade med extra D–vitamin. Sedan är det väldigt viktigt att man är ute i dagsljus för D–vitamin bildas ju i huden.

Kan man få i sig för mycket D–vitamin?

– Det är omöjligt att få i sig för mycket från maten, däremot kan man få i sig för mycket om man kombinerar olika tillskott. Om man ger sitt barn extra D–vitamindroppar så bör man vara försiktig med att kombinera dessa med andra kost– och vitamintillskott och kontrollera att de inte innehåller D-vitamin.

FAKTA

D–vitamin

* D-vitamin, som egentligen är ett hormon, bildas i huden med hjälp av solljus. Andra källor är fet fisk som lax, makrill, sardiner, sill och ål, samt i viss mån också ägg och kött. Berikat margarin och mjölk täcker en del av vårt behov.

* Livsmedelsverket rekommenderar idag extra tillskott av D–vitamin med hjälp av droppar till barn upp till fem år.

* I finsland har man just höjt rekommendationen från att ge droppar upp till två års ålder, till att man ska ge droppar upp till 18 års ålder.

* Hur mycket vitamin D vi behöver varierar med ålder och kön. En tumregel är att kvinnor och män behöver 7,5 mikrogram per dag, gravida och ammande kvinnor 10 mikrogram per dag.

* Vårt lands geografiska latitud (som begränsar tillgången på UV-ljus typ B), undvikande av sol och bristfällig kost har bidragit till att D-vitaminbrist är vanligt. Riskgrupper är äldre, mörkhyade och beslöjade.

• D-vitamin reglerar kalkbalansen i skelett och tänder. Brist kan orsaka rakit (engelska sjukan) hos barn och osteomalaci (benuppmjukning) hos vuxna.

* Brist kan också leda till retlighet, depression, dålig aptit, benskörhet, led- och muskelvärk (fibromyalgi) samt hudsjukdomar (psoriasis). Vid stor bris engelska sjukan och uppmjukning av skelettet (rakitis).

* Även Crohns sjukdom, autism och cancer kan förvärras av D-vitaminbrist.

(Källa: Livsmedelsverket, Läkartidningen och halsosidorna.se)