Värktabletter kan ge fosterskada på pojkar

Barnmorska: Ständig värk är också en risk för fostret

HÄLSA

Ny forskning varnar gravida för Alvedon.

Värktabletten – den enda som ansetts ofarlig – kan leda till att pojkar föds med missbildningar.

– Jag blir förvånad över det tråkiga resultatet men ändå inte överraskad, säger Eva-Karin Envall, barnmorska på Statens folkhälsoinstituts Riskbruksprojekt.

Eva-Karin Envall.
Eva-Karin Envall.Foto: Mikael Sjöberg

Se upp med värktabletter som Treo som innehåller acetylsalicylsyra och ibuprofen – ta istället en Alvedon!

Så har rekommendationen i Norden sett ut i väldigt många år.

Värktabletter med paracetamol - Alvedon, Panodil och Pamol - har hittills ansetts helt ofarliga att äta för gravida kvinnor. Men nu vänder en dansk studie upp och ner på teorin.

Missbildade könsorgan

Enligt Morten Søndergaard Jensen, forskare på Aarhus universitet, kan Alvedon leda till en högre risk för att pojkar föds med missbildade könsorgan.

Studien om paracetamol och graviditeter är den första i sitt slag och omfattar 47 000 kvinnor som fött pojkar. Hälften av mammorna hade ätit tabletter med paracetamol, den andra hälften hade inte gjort det.

– De mödrar som hade tagit smärtstillande medel med paracetamol löpte 30 procents högre risk att få barn med missbildningar, säger Morten Søndergaard Jensen till tidningen Politiken.

Sänkt spermieproduktion

Hur stor mängd tabletter som krävdes innan risken för missbildningar ökade är inte känt men en biverkning av paracetamol var att det hämmade det manliga könshormonet testosteron som krävs för att testiklarna ska falla på plats i pungen. Gör de inte det krävs operation och den drabbade riskerar nedsatt spermieproduktion resten av sitt liv.

Störst visade sig risken vara om den gravida kvinnan tagit värktabletterna inom de sex första månaderna av graviditeten.

Svenska råd kvarstår

I Sverige finns inga rekommendationer om att gravida bör avstå från värktabletter med paracetamol.

De som via internet söker råd hos Vårdguiden kan däremot läsa att det är bäst att helt avstå från värktabletter och istället ersätta dem med massage eller vila. Rekommendationen är att äta, dricka och sova regelbundet.

– Att man haft sina funderingar kring tabletter med acetylsalicylsyra är ju känt men Alvedon har ansetts ofarligt för gravida, i alla fall i måttliga doser. Och nu kommer den här studien, nu kan man dra öronen åt sig. Man ska tydligen inte äta några tabletter alls som gravid, säger barnmorskan Eva-Karin Envall som inte blir förvånad över studien.

Barnmorskan lugnar

– Om det inte tidigare gjorts någon studie på Alvedon så var det väntat att en sådan skulle dyka upp.

Forskarna bakom studien som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Epidemiology vill inte råda gravida att avstå från Alvedon utan avvakta vidare forskning.

Eva-Karin Envall tror ändå att många som hör talas om larmet kommer att avstå från värktabletter.

– Men om man har en läkarordination på ett läkemedel och den doktorn vet att man är gravid, då ska man kunna känna sig trygg. Man ska komma ihåg att smärta också kan vara en fara för graviditeten. Det finns risker med att ständigt ha ont. Kanske är det ändå bättre att ta smärtstillande preparat och bli smärtfri än att till exempel ha en kronisk ryggsmärta.

Alkoholen farligast

Barnmorskan som arbetar med Folkhälsoinstitutets Riskbruksprojekt påminner om att alkoholen är det som är mest fosterskadande.

– Det finns studier som säger att man visst kan ta några glas, men varför riskera? Alkohol är farligare för barnet än alla narkotikska preparat och kvicksilver och bly. Därför säger vi barnmorskor att gränsen är noll. Riskera inte din unge!

Från Danmark kom nyligen en studie om även lightläskens effekter på graviditeten. Gravida som drack en liter lightläsk om dagen löpte 78 procent högre risk att föda sitt barn för tidigt. Även de som bara drack ett glas lightläsk per dag fick en riskhöjning, med 38 procent.

Studien var ett samarbete med Island och Harvard-universitetet och publicerades i tidskriften American Journal of Clinical Nutrition.

FAKTA

Se upp med:

• Alkohol - skadar fostret genom moderkakan. Svensk rekommendation är ingen alkohol alls under graviditeten.

• Tobak - varken den gravida eller partnern bör röka.

• Värktabletter - undvik Treo samt alla andra tabletter som innehåller acetylsalicylsyra och ibuprofen. Ny forskning varnar även för Alvedon, se artikeln ovan.

• Fisk och skaldjur - vissa sorter kan innehålla dioxin och PCB och bör ätas högst 2-3 gånger/år: strömming, även surströmming, lax och öring som är vildfångad från Östersjön, Vänern och Vättern och röding som är vildfångad från Vättern.

Kvicksilver kan även finnas i abborre, gädda, gös, haj, lake, rocka, svärdfisk, stor hälleflundra, tonfisk (färsk/fryst).

• Ost - undvik ost gjord på opastöriserad mjölk samt all mögel- och kittost, till exempel brie, gorgonzola, chèvre, vacherol och taleggio. Upphettad ost i matlagning går bra att äta.

• Lever - vitamin A, som finns i lever och fiskleverolja, kan i höga doser vara skadligt för fostret. Leverpastej är ofarligt.

• Kaffe och svart te - stora doser koffein ökar risken för missfall.

• Kosttillskott - rådfråga hälsovården innan du tar örtprodukter och naturläkemedel.

• Vitaminer - varning för överdosering, särskilt av vitamin A.

• Ginseng och algprodukter - innehåller för stora mängder jod.

• Socker - för mycket sötsaker ökar risken för havandeskapsförgiftning.

• Bakterier och parasiter - särskilt listeria och toxoplasma som kan undvikas om maten man äter hettas upp till rykande het.

• Rått kött - genomstek allt kött.

• Varma kylvaror - kolla att kylskåpets temperatur är högs +4°C.

• Skivat smörgåspålägg och kall färdigmat - undvik mot slutet av hållbarhetstiden.

• Torkat, rökt eller gravat kött - t ex parmaskinka och salami, bör frysas tre dygn innan du äter det.

• Dåligt sköljd mat - slarva inte med sköljning av frukt och grönt.

• Dålig hygien - tvätta händer och diska köksredskap ordentligt.

• Kattavföring - toxoplasmaparasiten kan förutom via maten också spridas med kattavföring.

... men detta rekommenderas:

Vitamin D - finns i mager mjölk, lättfil, margariner, fisk, ägg samt i solljus

Omega 3-fett - finns i lax, makrill och sill

Folsyra - finns i grönsaker, bönor, kikärtor, frukt och bär samt fullkornsprodukter

Järn - i kött, leverpastej, blodpudding och fullkornsbröd

Jod - använd jodberikat salt, men översalta inte

Fakta: Livsmedelsverket samt Vårdguiden