Slipper operation - tack vare baletten

ÄLSKAR ATT DANSA. Esme har dansen att tacka för mycket. Hennes fötter pekar nu inåt igen, och hon slipper att genomgå en smärtsam operation.
ÄLSKAR ATT DANSA. Esme har dansen att tacka för mycket. Hennes fötter pekar nu inåt igen, och hon slipper att genomgå en smärtsam operation.Foto: NORTH NEWS & PICTURES LTD
HÄLSA

Esmes fötter pekade extremt mycket inåt. Läkarna gav hennes mamma två val: antingen operera flickan eller låta henne dansa balett.
Nu har Esme en roll i balettföreställningen ”Coppelia”.

Efter många timmars balettövningar pekar Esmes fötter framåt igen.
Efter många timmars balettövningar pekar Esmes fötter framåt igen.Foto: NORTH NEWS & PICTURES LTD

Redan när Esme Phillips var bebis anade läkarna oråd. Hon kunde knappt krypa och fick sedan extremt svårt när hon skulle börja gå. Esmes fötter pekade nämligen inåt i 90-graders vinkel. När hon var sju år gav läkarna besked:

– Vi fick två alternativ, antingen skulle Esmes ben knäckas vid en operation och sedan fixeras på nytt, eller så kunde vi prova balett, säger mamman Emma Jane Philips till brittiska Daily mail.

I dag, tre år senare, har Esme precis blivit uttagen till en roll i föreställningen ”Coppelia” i regi av ett nationellt danskompani i hemstaden Newcastle. Mer än 100 flickor konkurrerade med varandra om rollerna.

Från att knappt ha kunnat krypa ska nu Esme alltså göra piruetter på scen inför publik.

– Vi kan inte förstå hur mycket baletten har förändrat Esmes liv, säger Emma Jane Philips.

Tack vare dansträning på en studio fyra gånger i veckan kan Esme röra sig precis som andra barn. Och efter många timmars stretch och balettövningar pekar hennes fötter framåt igen.

Men balett är inte det enda Esme tränar. Hon dansar dessutom jazz och steppar.

– Jag älskar att dansa, det är det bästa jag vet och jag gillar balett mest eftersom det har hjälpt min hälsa. Mina fötter värker fortfarande en del i första position, men jag behöver inte opereras längre och det är jag väldigt glad för, säger hon till Daily mail.