Så får du en god GI-jul

Njut av julens fester och glöggpartyn – utan att lägga på kilon

HÄLSA

Vill du slippa svettas bort julmaten med dans runt granen?

Välj ägg, lax och skinka på det dignande julbordet. Det är GI-experten Ulrika Davidssons tips.

Ulrika Davidsson.
Foto: BÖRJE THURESSON
Ulrika Davidsson.

December och årets matfrossa är här. Nu bjuder chefen och släkten på goda julbord. Men det går att vara GI-smart även i juletid. Dietisten Ulrika Davidsson har koll på hur man undviker de snabba kolhydraterna.

Visst, det ser fantastiskt ut och man blir ju så himla sugen. Men kroppen mår inte bra om man äter mycket av allt. Bestäm innan hur mycket du ska äta. Efteråt vill jag känna mig skönt till mods.

Ett hett tips är att ta en promenad innan det är dags att äta och hur tråkigt det än låter – ät lagom mycket.

Snåla julkolhydrater

Hennes tips är att leta efter ägghalvor, räkor, lax, skinka, sill och köttbullar på julbordet.

- Ta lite av allting och bestäm hur många tallrikar du ska ta. Känn efter, när börjar du bli mätt? säger Ulrika.

Att bli proppa i sig pepparkakor, bröd, risgrynsgröt och julmust är inte smart. Välj istället att njuta av nötter, frukt och mörk choklad.

Ett litet glas glögg är okej. Men undvik en halv flaska av den söta drycken.

Välj vatten eller ett glas rödvin istället, säger hon.

En chokladask på annandagen ger ofta nyårslöften om bantning.

På med förklädet

Det tar tid att laga all julmat hemma vid spisen. Men Ulrika Davidsson tycker att det är värt det.

- Det finns så mycket skit i julmaten som vi köper i butikerna. Jag tycker att man ska ta sig tid och laga så mycket som möjligt själv.

Hos familjen Davidsson finns klassiker som köttbullar, lagade med ägg och grädde, och nya rätter som saffransqunioa.

Jag njuter mer av det än potatis, säger hon.

Vad har du svårt att motstå på julbordet?

- Knäckebrödet. Det hör liksom till och en öl också, säger hon.