Dagens namn: Simon, Simone
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Hälsa

Nytt test avslöjar om du drabbats av stroke

Talsvårigheter är ett vanligt tecken på stroke. Men få av oss är medvetna om det och risken för att dö innan man fått hjälp är stor.

Därför har Hjärt–Lungfonden lanserat ett enkelt test som kallas för ”Akut” där man snabbt kan kolla om man har drabbats av stroke.

Var fjärde svensk vet inte att talsvårigheter är ett vanligt tecken på stroke. Det visar en undersökning som organisationen låtit göra.

Talsvårigheter eller sluddrigt tal är ett vanligt tecken, men förväxlas ibland med att personen är berusad.

– Det är allvarligt eftersom en person som drabbats av stroke måste få vård med en gång, säger Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Varningssignaler

Utöver talsvårigheter kan plötslig känselnedsättning eller förlamning av kroppens ena sida samt synrubbningar vara tecken på stroke. För att fler ska känna igen varningssignalerna och larma i tid har Hjärt-Lungfonden tagit fram ett enkelt test, AKUT–testet, som man kan göra om man misstänker att någon har drabbats av stroke.

– Med testet kan man kontrollera om det är en stroke som personen har drabbats av. Till exempel kan man be personen att svara på en enkel fråga eller att le. Kan personen inte svara sammanhängande eller le utan att mungipan hänger ska man genast ringa 112, säger Staffan Josephson.

Stroke är en av de vanligaste kärlsjukdomarna och den tredje vanligaste dödsorsaken i Sverige. Cirka 30 000 personer drabbas varje år och hälften av dem dör eller får svåra funktionshinder.


Senaste nytt
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Hälsa

Visa fler
Om Aftonbladet