Dagens namn: Sune
Årets Dagstidning 2015.
Startsidan / Hälsa

Så blir du fri från munsår

Behandlingarna som lindrar - och förhindrar nya sår

Det svider och bränner, och ännu värre blir det när du äter. Blåsor och sår på läpparna och i munnen kan förstöra en halv semester om det vill sig illa. Men det finns lindring att få.

Munsår och munblåsor är ett gissel som drabbar de flesta då och då i livet. Ungefär åtta av tio bär på herpesvirus, som ger munsår (sår på läpparna), och sex av tio svenskar säger sig någon gång ha haft något som påminner om afte ("munblåsor") För behandlingens skull är det bra att veta vad som är vad. Ofta kallar vi såren på läpparna för "munsår", och såren inne i munnen för "munblåsor", trots att det mycket sällan handlar om blåsor i egentlig mening.


Lätt att diagnostisera

Vad gäller såren på läpparna så vill många inte riktigt kännas vid ordet herpes, som ofta förknippas framför allt med en könssjukdom. Men faktum är att i princip alla återkommande små sår på läpparna är herpes.

–Har du ett återkommande sår som sitter på gränsen mellan huden och det läppröda, och såret är max en centimeter i diameter, då är det herpes. Det här är väldigt lätt att diagnostisera, säger Johan Harmenberg, docent och läkare som forskat på herpes i 30 år.

Det handlar om ett riktigt smart virus som är oerhört smittsamt. Det har två ansikten - det första visar det när det första gången smittar en människa, som då får en så kallad primärinfektion. Den innebär ofta en eller två veckor med feber och sår/blåsor, och sker ofta under barnaåren. När immunförsvaret kämpat ner viruset försvinner det dock inte, utan kryper in i nervganglierna på det ställe där smittan skedde.

Och det är nu herpesviruset kan visa sitt andra ansikte - ibland kryper det ut på huden vid nervens mynning, och orsakar sår, sveda och klåda, till exempel i form av munsår. De här utflykterna från nerv-gömstället kallas reaktivering. Ofta sker det när den smittade är försvagad av till exempel en förkylning, men det kan också ske av helt okänd anledning.

Var det kryper ut beror alltså på var smittan först kom in i kroppen, eftersom det är där viruset kryper in i nervbanorna. Ofta är det läpparna.

- Oftast, tror vi, är det snälla mammor som pussar sina barn mellan ett och tre års ålder. Och därmed ger dem ett virus.

Ska man undvika att pussa sina barn?

- Nja, munsår är ju inte så farligt... men man ska låta bli att pussa i ögonen, för att få ett herpesvirus i ögat är väldigt, väldigt  obehagligt, säger Johan Harmenberg.

Man kan bara smitta andra när viruset finns ute på huden - men det kan vara svårt att veta när det är, eftersom många reaktiveringar kämpas ner av immunförsvaret utan att det blir ett munsår av det. Virusen kan alltså komma ut, bli smittsamma, och sedan krypa in  igen, utan att du vet om det.

Det som händer när viruset kryper ut på huden är att kroppens immunförsvar sätter igång att bekämpa det. Ibland sker det så våldsamt att celler som har virus på sig blir förstörda, och då bildas ett sår. När såret väl är etablerat är virusen för det mesta inskrämda i nervganglierna igen, där de inte orsakar någon skada och där antivirusmedlen inte kan komma åt dem. Såret tar ändå någon vecka på sig att läka, som alla sår gör.

Ha tub i fickan

Detta är förklaringen till att mediciner med antivirusmedel som aciclovir inte varit speciellt effektiva. Vårt eget antivirussystem, immunförsvaret, är ju redan oerhört effektivt, och den extrahjälp det får av ett antivirusmedel förkortar läkningstiden med på sin höjd en halv dag eller så - ju tidigare det tillförs, desto större effekt.

- Timmar räknas här. Man ska ha en tub i fickan och smeta på direkt. Man ska vara ganska generös att smeta på i början dessutom, säger Johan Harmenberg.

Sedan något år finns ett nytt medel, Xerclear, som har en lite annorlunda attackmetod. Det siktar dels in sig på att hjälpa immunförsvaret, men dels också på att dämpa samma immunförsvar så att det inte ska förstöra vävnad och orsaka sår. Xerclair har visat sig både kunna förkorta läkningstiden och ibland dessutom förhindra att såren bildas. Det är receptbelagt, men kommer så småningom att släppas i en receptfri version.

Undvik skräpmat

Afte är något helt annat än herpes. Afte är ett grekiskt ord som betyder eld - och det säger något om hur de aftösa såren kan kännas. De kraterformade såren inne i munnen kan göra riktigt, riktigt ont - men ingen har lyckats ta reda på vad de beror på. 

Ny forskning har visat att det sannolikt finns en koppling till födoämnesallergi eller -överkänslighet.

–Det är inte ovanligt att patienterna blir bättre om de avstår från produkter som är onaturliga för människor, det jag brukar kalla för "skräpmat" - lösgodis, ketchup, läsk, alltså sådant som har konserveringsmedel och konstiga färgämnen i sig, säger Mats Jontell, professor i oral medicin vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

Precis som herpes drabbar afte ofta i samband med stress eller förkylning. En del kvinnor får lättare afte när de har mens, och många drabbas när de får små sår i munnen av andra anledningar, till exempel att de slinter med tandborsten eller biter sig i kinden. Det är ofta ärftligt - det brukar finns i släkten.


Ny studie

Det finns en hel del man kan göra för att slippa sin afte, eller för att inte få afte lika ofta. De här behandlingarna är dessvärre inte speciellt kända bland läkare och tandläkare, och patienterna söker oftast inte vård.

–Det är ett av problemen. Många tror inte att det går att göra någonting åt det, utan lider i det tysta. Men jag skulle vilja säga att det gör det, i nästan samtliga fall, säger Mats Jontell.

För att kunna behandla aftepatienter effektivare i framtiden har han, tillsammans med sin doktorand Maria Carlsson, dragit igång en forskningsstudie om afte, där syftet är att ta reda på vilka samband det kan finnas med födoämnesallergier och ärftlighet. Har du afte minst någon gång i månaden är du välkommen att delta - sök på "afte@live.com" på Facebook för att hitta studiens sida. Familjer där flera familjemedlemmar är drabbade är speciellt välkomna.

Hälsa
Maria Wångersjö

Så vet du vad du är drabbad av:

Afte, herpes och andra munsår - sju åkommor som gör ont
1. Afte - små aftösa sår
Vad är det? Kraterformade sårbildningar i munnen som är mindre än en centimeter i diameter. Ofta kommer 4-5 stycken samtidigt. Ger nästan aldrig ärr. Oftast får du en känning dagen innan de syns. Sedan kommer ett kraterformat sår, som omges av en röd zon som kallas halo. Såren är återkommande - vissa får dem någon gång om året, andra får nya sår nästan jämt. Detta är den vanligaste formen av afte.

Var sitter de? Oftast i den rörliga slemhinnan inne i munnen, alltså på läpparnas och kindernas insida och i munbotten.

Hur lång tid till läkning? Ca en vecka - 10 dagar.

Vad utlöser dem? Många drabbas när immunförsvaret är nedsatt, och kvinnor kan lättare få afte i samband med menstruation. Sår i munnen, t ex för att man bitit sig eller halkat med tandborsten, kan också utlösa afte.

Vad beror de på? Okänt. Spekulationer finns om samband med kosten, eller med överkänslighet mot vissa livsmedel. Ibland kan de vara ett symtom på en sjukdom, men då finns det andra symptom (exempelvis sår i underlivets slemhinna, ögonförändringar och hudförändringar). Hos äldre kan afte bero på brist på vitamin B12 eller folat.

Smittar de? Nej.

2. Afte - stora aftösa sår

Vad är det? Kraterformade sårbildningar i munnen som är större än en centimeter i diameter. Oftast kommer bara en åt gången, eller högst två. Ibland efterlämnar de ärr. Återkommande.

Var sitter de? Oftast på insidan av läppen eller på gombågarna (det som skiljer svalget från munhålan, långt bak, mot svalget till).

Hur lång tid till läkning? Månadsvis. I övrigt se små aftösa sår.

3. Afte - herpetiforma aftösa sår

Vad är det? Millimeterstora sårbildningar i munnen. De kan komma i hundratal samtidigt. Återkommande. Kan förväxlas med herpesblåsor i munnen, men sätter sig på andra ställen.

Var sitter de? Oftast i den rörliga slemhinnan inne i munnen, alltså på läpparnas och kindernas insida och i munbotten.

Hur lång tid till läkning? Upp till en månad. I övrigt se små aftösa sår.
4. Pfapa
Vad är det? En åkomma som drabbar vissa barn som har aftösa sår (afte). Utöver de aftösa såren får de feber, svullna lymfkörtlar och ont i halsen. Sjukdomsepisoderna är återkommande, precis som de aftösa såren. Kan vara mycket handikappande.

5. "Munsår" - herpes-sår på läpparna (herpes labialis)
Vad är det? En reaktivering av ett virus som vid något tillfälle smittat, och sedan krupit in och gömt sig i nervgångarna. Man blir sedan aldrig av med viruset. Hur ofta det reaktiveras är individuellt. För vissa sker det ofta, för andra aldrig, trots att de har viruset i kroppen. På latin heter herpes som ger sår på läpparna "herpes labialis". Det börjar oftast med förkänningar - det svider och sticker. Sedan blir det blåsor som spricker och får sårskorpor.

Var sitter de? På läpparnas utsida.

Hur lång tid till läkning? Ca 7-10 dagar.

Smittar de? Ja - men bara när viruset är aktivt, dvs kommer ut ur nervbanorna och finns på huden. Det gör det någon dag innan munsåret syns. Den som smittas får dock inte munsår (läppherpes) direkt, utan något som kallas primärinfektion - ofta feber och blåsor i munnen under några dagar eller en vecka. Därefter har den smittade herpesviruset i kroppen livet ut, och kan få herpes-munsår då och då när viruset reaktiveras. Vid oralsex kan mun-herpes smitta så att den smittade får sina reaktiveringar på könsorganen istället, eller tvärtom - virus från könsorganen kan smitta och ge reaktiveringar i form av munsår.

6.
Herpes-sår i munnen (intraoral herpesinfektion)
Vad är det? En annan form av reaktivering av samma virus som ger munsår på läpparna (se herpes labialis). I denna form ger det aktiverade viruset istället små, punktformiga blåsor i munnen, som snabbt spricker och bildar små kratrar. Något dygn innan blåsorna kommer kan den drabbade få svår värk i en nerv, vilket kan upplevas precis som tandvärk. Kan vara svårt att skilja från små herpetiforma aftösa sår (se ovan). Herpessåren och aftesåren sätter sig dock oftast på olika ställen.

Var sitter de? Oftast i gommen eller i tandköttet. I övrigt se herpes-sår på läpparna (herpes labialis).

7. Erytema multiformae
Vad är det: Den som drabbas får återkommande episoder av omfattande sårbildningar inne i munnen och på läpparna. Ofta får de även feber. Orsaken är inte riktigt utredd, men det är troligt att herpesviruset är inblandat. Kan vara svårt att diagnostisera.


Så får du lindring

Kosten, krämerna och tabletterna som hjälper

Så kan du bli av med, eller lindra, afte ("munblåsor")
1. Fundera över kosten.
Uteslut i första hand "skräpmat" under en tid. Du kan också testa en baskost för att utesluta allergier och överkänslighet. Efter ett par veckor för du tillbaka ett födoämne i taget för att se hur kroppen reagerar. Du bör antingen ha hjälp av dietist eller allergolog, eller läsa på ordentligt först.
2. Byt tandkräm. Både Zendium och Sinaftin har visat positiva resultat. För en del räcker detta för att hålla aften helt borta, eller gör så att aften kommer mer sällan.
3. Kortisonsalva. Det finns både utvärtes salvor som går att använda i munnen, och munsalva med kortison som fäster lite grand mot slemhinnan i munnen. Fås på recept hos läkare/tandläkare. Om du har förkänningar av afte: Lägg på kortisonsalva med tops och tvinna den ca 30 sekunder mot slemhinnan. Kan ibland räcka för att hålla aften borta.
4. Klortetracyklin. Receptbelagda kapslar som bryts och löses upp i vatten, som man sedan sköljer munnen med fyra gånger om dagen i fyra dagar. Detta kan hålla aften borta en längre tid.
5. Kortisonsköljning. För personer som har allvarliga besvär av sin afte. Receptbelagt.
6. Talidomid. För personer som har mycket allvarliga besvär av sin afte, eventuellt kombinerat med andra besvär. Receptbelagt och förenat med en hel del risker.

7. Lindrande gel. På apoteket finns flera sorters receptfri gel som ska fästa lite vid slemhinnan och lägga sig som ett smärtlindrande täcke över det smärtande afte-såret, till exempel Aftamed och Aloclair.

Så kan du slippa eller lindra herpes (munsår)
1. Undvik utlösande faktorer. För en del är sol en sådan - använd solskyddskräm för läpparna och/eller ha keps på. Stress och förkylning är andra utlösande faktorer. I två tredjedelar av fallen går det dessvärre inte att hitta någon utlösande faktor.
2. Receptfri kräm. På apoteket finns små tuber med antivirus-medlet aciclovir (ibland i form av penaciclovir, valaciclovir eller famciclovir, men effekten blir densamma i kroppen). Dessa kan i bästa fall förkorta munsårsutbrottet med en halv eller en dag, men det är viktigt att behandla tidigt, vid den första känningen - timmar räknas! Ha alltid tuben med dig. Skulle du råka behandla i onödan är ingen skada skedd.
3. Receptbelagd kombinationskräm. Hos läkaren kan du få Xerclear utskrivet. I bästa fall kan du med detta medel slippa munsår helt och hållet, eller förkorta läkningstiden mer än med de receptfria krämerna. Detta medel kommer så småningom att komma i en receptfri variant.
4. Tabletter. Aciclovir i tablettform ges ofta som förebyggande medel för dem som drabbas av svår genital herpes, men även de som har stora problem med läppherpes kan få dem utskrivna. De fungerar profylaktiskt, och kan alltså förhindra att herpesen bryter ut över huvudtaget.
5. Lindrande plåster. På apoteket finns flera sorters munsårsplåster, som man sätter på som en slags "andra hud" för att minska smärta, klåda och svullnad, och för att kunna äta och dricka normalt. Dessa plåster kan även döljas med läppstift/täckstift, och det går att använda solkräm ovanpå dem. Några av märkena som finns är Compeed och Herpatch.

SENASTE NYTT

Hälsa

Visa fler