Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Hälsa

”Fettdieten gör dig trögtänkt”

Ny forskning: Kosten kan ge depression och cancer

TJOCKT MED FETT Enligt ny forskning kan LCHF-dieten – som till stor del består av fett – vara rena hälsofällan och leda till minnesförluster.   TJOCKT MED FETT Enligt ny forskning kan LCHF-dieten – som till stor del består av fett – vara rena hälsofällan och leda till minnesförluster.

Fettdieten LCHF kan få katastrofala följder.

Ny forskning visar att den populära dieten kan ge depressioner, minnesförlust och cancer.

– Det är väldigt tragiskt att folk inte är medvetna om det här, säger professor Charlotte Erlanson-Albertsson.

Fettdieten LCHF framhålls ofta som en mirakelkur för ett hälsosammare liv, samtidigt som man rasar i vikt.

Men ny forskning visar att den är rena skräckdieten.

– Den största faran är att den är inflammatorisk och påverkar hjärnan på ett negativt sätt. Dessutom blir folk deprimerade, trötta, sömniga och tänker trögare, säger Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds Universitet.

I en färsk artikel i Läkartidningen tar hon upp hälsofarorna med att följa en fettdiet av typen LCHF.

– Folk är lyckliga över att de snabbt blir smala, men det har ett högt pris, säger hon.

Uppriktigt orolig

Trötthet och depression har tidigare varit mer eller mindre kända åkommor. Men Charlotte Erlanson-Albertsson är nu uppriktigt orolig över användarnas hälsa.

– Rapporterna om cancer har nu börjat komma in. Alla som köper böcker som lovordar LCHF får inte reda på farorna och det är naturligtvis väldigt tragiskt.

Den stora fettkonsumtionen påverkar våra hormoner på ett negativt sätt samtidigt som fettet fastnar

i tjocktarmen. Det kan ge bröstcancer och tjocktarmscancer.

Ingen skillnad

Forskningen visar också att under en längre period är det ingen skillnad i viktminskning om man väljer en fettdiet eller en kolhydratdiet, det vill säga en diet som innehåller lite protein och lite fett.

– Mitt råd är att byta ut fettet mot grönsaker och frukt. Det är det som skyddar oss, säger Charlotte Erlanson-Albertsson.

”Välj tallriksmodell”

Vad ska man välja för diet i stället?

– Man ska välja en tallriksmodell med hälften grönsaker, en fjärdedel potatis eller ris och en fjärdel kött eller fisk.

Fettdoktorn och LCHF-förespråkaren Annika Dahlqvist håller inte med om hälsofarorna.

– Hon har fel, fel, fel. Det är helt förskräckligt att skrämma upp folk på det här sättet. Fett är inte alls farligt och jag blir bara trött när jag hör det här, säger hon.

Detta är LCHF

LCHF står för ”Low carbohydrate, high fat” och är en kost eller diet som innehåller lite kolhydrater och en hög andel fett. Enligt dieten ska man ersätta större delen av intaget av pasta, ris, potatis och pasta med fett.

Fettet ska helst vara naturligt mättat, till exempel smör, grädde, fet fisk eller kött.

Kosten har många anhängare i Sverige och anses bland annat motverka övervikt och vara bra för patienter med typ-2 diabetes.

Källa: Nationalencyklopedin och lchf.se

Tror du att fettdieter som LCHF kan vara skadligt för hälsan?   Tror du att fettdieter som LCHF kan vara skadligt för hälsan? Peter Åberg, 53, arkitekt, Farsta: – Ja, det tror jag. Det har man i alla fall fått höra av nutritionister. Fast egentligen vet jag för lite om det.   Peter Åberg, 53, arkitekt, Farsta: – Ja, det tror jag. Det har man i alla fall fått höra av nutritionister. Fast egentligen vet jag för lite om det. Mikael Santala, 22, student, Södertälje: – Ja det tror jag. I alla fall om man inte har tillräckligt med information. Däremot tror jag inte att alla forskningsrapporter är helt neutrala.   Mikael Santala, 22, student, Södertälje: – Ja det tror jag. I alla fall om man inte har tillräckligt med information. Däremot tror jag inte att alla forskningsrapporter är helt neutrala. A-M Åsell, 73, pensionär, Sorunda: – Nej det tror jag inte. Fett är inte farligt. Men det är klart, förr i tiden arbetade man mer med kroppen och gjorde av med fettet på ett annat sätt än i dag.   A-M Åsell, 73, pensionär, Sorunda: – Nej det tror jag inte. Fett är inte farligt. Men det är klart, förr i tiden arbetade man mer med kroppen och gjorde av med fettet på ett annat sätt än i dag. Stephanie Jungsand, 23, bartender, Stockholm: – Ja, det säger sig självt. Utesluter man viktiga näringsämnen kan man bli undernärd.   Stephanie Jungsand, 23, bartender, Stockholm: – Ja, det säger sig självt. Utesluter man viktiga näringsämnen kan man bli undernärd. Hanna Karlsson, 25, egenföretagare, Stockholm: – Ja. Fast det beror på vem som äter den. Jag tror att det är bäst att äta lite av allt. Fett och kött är däremot inte bra rent miljömässigt.   Hanna Karlsson, 25, egenföretagare, Stockholm: – Ja. Fast det beror på vem som äter den. Jag tror att det är bäst att äta lite av allt. Fett och kött är däremot inte bra rent miljömässigt.

De här sjukdomarna kan du få av LCHF

Tjocktarmscancer.

Bröstcancer.

Ökad inflammatorisk reaktion som kan ge psoriasis, ledgångs­reumatism (reumatoid artrit) och astma.

Depression.

Åderförkalkning (ateroskleros).

Åldersdemens.

Sämre minne.

Sämre humör.

Fettberoende.

Källa:  Charlotte Erlanson-­Albertsson.

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Hälsa

Visa fler
Om Aftonbladet