För mycket kött kan ge stroke och hjärtsjukdom

Kan orsaka stroke En ny studie visar att risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom och stroke ökar om man äter för mycket kött.
Kan orsaka stroke En ny studie visar att risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom och stroke ökar om man äter för mycket kött.
HÄLSA

Allt fler väljer att testa lågkolhydratdieter som fokuserar på ett stort proteinintag.

Men köttdieterna är långt ifrån riskfria.

En ny svensk-amerikansk studie visar att risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom och stroke ökar om man äter för mycket kött.

Hans-Olov Adami, professor i cancerepidemiologi vid Karolinska institutet.
Hans-Olov Adami, professor i cancerepidemiologi vid Karolinska institutet.Foto: Maria Östlin

– Den som vill gå ner i vikt bör inte okritiskt kasta sig över modedieter som Atkins och LCHF och stirra sig blind på kortsiktiga resultat. Man måste också tänka på de långsiktiga hälsoeffekterna, säger Hans-Olov Adami som är professor i cancerepidemiologi vid Karolinska institutet till DN.

Svenska kvinnor

Tillsammans med kollegor har han genomfört en studie som omfattar cirka 44000 svenska kvinnor i åldern 30 till 49 år mellan 1991 och 1992. I dag publiceras studien i medicintidskriften British Medical Journal.

I studien har läkarna undersökt hur mycket kolhydrater och protein som kvinnorna åt.

Risken ökar

Femton år senare kunde man konstatera 1270 fall av hjärtsjukdom och stroke bland kvinnorna.

Resultaten visade också att risken att kvinnorna skulle drabbas av hjärtsjukdom, ökade i takt med att de drog ner på kolhydraterna och istället åt mer protein.

– Det är en väsentligt ökad risk att drabbas om man äter på det här viset. Hjärtsjukdomarna ökar med nästan en tredjedel, säger Hans-Olov Adami.

Rött kött

En teori är att kvinnornas främsta proteinkälla var rött kött, vilket ökar risken för såväl stroke som cancer.

– Om man vill äta sig frisk ska man välja proteiner och fett främst från växtriket och minska konsumtionen av animaliska produkter, säger Alicija Wolk som är professor i nutritionsepidemiologi på Karolinska Institutet till DN.

Hon rekommenderar folk att dra ner på snabba kolhydrater och sötsaker och istället satsa på fiberrika produkter.

FAKTA

Vet mer / Dieter och kost:

LCHF, ”low carb hight fat" är en diet som innehåller en väldigt låg andel kolhydrater, en ordinär andel proteiner och en mycket hög andel fett. Syftet är att ge viktminskning.     

Atkins, en diet lanserad av den amerikanske läkaren Robert Coleman Atkins på 1960-talet, är bantningskur som lägger vikt vid att man framför allt undviker kolhydrater i syfte att gå ner i vikt.          

Kolhydrater finns främst i bröd, pasta, ris, potatis, frukt och grönsaker. Det finns snabba och långsamma kolhydrater, där de långsamma anses vara bäst för kroppen.

Proteiner finns i alla växt- och djurceller. Dieter med hög andel protein fokuserar i regel på stort intag av kött men det finns även proteinrika grönsaker, exempelvis baljväxter som bönor och ärtor.

Rött kött är exempelvis nötkött, fläskkött, lammkött samt viltkött. Vitt kött är främst från fågel som kyckling och kalkon.

Källor: Nationalencyklopedin och Wikipedia