Chili kan förlänga livet

HÄLSA

Starkt kryddad mat kan förlänga livet, visar en ny studie baserad på en halv miljon kinesers kostvanor.

Enligt undersökningen minskar dödligheten i bland annat cancer och hjärt- och kärlsjukdomar bland dem som ofta äter chilirik och annan kryddstark mat.

Studien, presenterad i British Medical Journal och refererad av dn.se, bygger på data som samlats in från cirka 500 000 vuxna personer över hela Kina. Uppgifterna jämfördes med resultat från en annan undersökning från 2004–2008, där uppgifter om bland annat hälsostatus, alkoholvanor och konsumtion av välkryddad mat noterades.

De som åt kryddstark mat en eller två gånger i veckan löpte 10 procents lägre risk att dö i förtid än de som var mindre benägna att äta kryddstarkt. Och ju mer, desto bättre: gruppen som åt kryddstarkt tre till sju gånger i veckan löpte 14 procent lägre risk att dö i förtid.

Den skyddande effekten var starkast bland dem som valde färsk chili.

TT