Så förebygger du smittorna

Foto: katrin jacobsen
HÄLSA

Förkylning, maginfluensa och springmask.

Nu är förskolesmittornas högtid – hösten – på intåg.

Här är de bästa råden för att förebygga och hantera dem.

Hösten kan kännas som en enda lång sjukdomsperiod för föräldrar med barn på förskola. I genomsnitt har småbarn sex till åtta förkylningar per år, medan vuxna har en till två.

– Barnens immunförsvar tar några år att mogna och är fullmoget först vid puberteten, förklarar Henrik Almkvist, chefläkare på Vårdguiden.

Yngre barn oftare sjuka

Redan vid fyra års ålder är dock immunförsvaret "rätt så bra", och vid skolstarten är det "bra". Därför är äldre barn inte lika ofta sjuka som små barn.

Det finns dock enkla medel att ta till för att förebygga att barnet blir sjukt. Sådana som de flesta föräldrar känner till men som kanske inte följs till punkt och pricka.

– Bland det viktigaste är att se till att barnen, samt personal och föräldrar, har en väldigt god handhygien. Det har effekt på alla infektionssjukdomar, säger Henrik Almkvist.

Ute är bra

Se också till att barnet har med sig mycket kläder till dagis så att det kan vara ute större delen av dagen, råder han.

Att kyla orsakar förkylning är nämligen en myt. Barn som är ute mycket håller sig lättare friska.

FAKTA

7 vanliga förskolesmittor

1. Förkylning

Övre luftvägsinfektion är den vanligaste orsaken till att barn är sjuka. Smittar vid direktkontakt och genom luften.

Så minskar du smittspridning:

Förkylning är svår att undvika eftersom den smittar någon dag innan den bryter ut. Att vara utomhus minskar risken. Barn bör vara hemma så länge det har feber och ska inte gå till förskolan om de inte orkar med dagens aktiviteter.

2. Maginfluensa

Smittar genom utandningsluften, kontakt med andra och via mat. Det är viktigt att ge barn tillräckligt med vätska eftersom de snabbt kan bli uttorkade. Mata gärna med sked ofta så blir det lättare för barnet att behålla vätskan.

Så minskar du smittspridning:

Var noga med att tvätta dina och barns händer efter toalettbesök. Tvätta dina händer och skötbord med tvättsprit vid blöjbyte.

3. Huvudlöss

Lössen överförs från ett barn till ett annat via kontakt huvud mot huvud. Äggen är svåra att se. De behöver ett par veckor för att kläckas.

Så minskar du smittspridning:

På apoteket kan du köpa luskam och lusmedel. Medel som innehåller växt – och/eller silikonolja rekommenderas av Läkemedelsverket. Barnet kan gå tillbaka till förskolan när det inte hittas några ägg eller löss.

4. Höstblåsor

Virusinfektion som kan ge blåsor i munnen och ibland även på händer och fötter. Epidemier inträffar med några års mellanrum och smittorisken är då stor.

Så minskar du smittspridning:

Symtomen märks först en tid efter att smittan spridits. Var noga med hygienen, tvätta händerna regelbundet och undvik i möjligaste mån närkontakt med den smittade. Låt barn vara hemma från förskolan vid feber och/eller är hängiga.

5. Springmask

Små runda maskar som ger klåda i ändtarmen och ibland också i slidmynningen hos flickor. Är inte farligt. Barnet smittas genom att svälja ägg vilka kan överleva i damm och textilier i ett par veckor. Det är lätt att barnet får infektionen på nytt när det kliar sig och sedan stoppar fingrarna i munnen.

Så minskar du smittspridning:

Var noga med att tvätta händerna. Se till att barnets naglar är korta. Duscha barnet varje dag. Tvätta stjärten noga med vatten men undvik tvål. Byt kläder och lakan ofta. Det finns medicin att köpa receptfritt på apoteket. Det är bra om barnet får en första dos medicin innan det går till förskolan. Barnet kan vara där om personalen känner till smittan.

6. Streptokocker

Smittar lätt genom direktkontakt och via leksaker med bakterier. Det är vanligt att barnet får ont i halsen, feber och röda utslag. Ibland får barnet sår på huden. Allvarliga komplikationer kan uppstå men det är ovanligt. Streptokocker orsakar halsfluss och scharlakansfeber.

Så minskar du smittspridning:

Barnet bör ha inlett sin antibiotikakur och ätit medicin i två dagar innan det går tillbaka till förskolan igen, om allmäntillståndet tillåter. Låt barnet var ute mycket, undvik storsamlingar och tvätta leksaker som barnet stoppar i munnen.

7. Svinkoppor (impetigo)

Barnet kan få såriga, gula utslag runt näsa och mun. Svinkoppor orsakas av gula stafylokocker och streptokocker. Sprids vid direktkontakt, leksaker och handdukar.

Så minskar du smittspridning:

Hudutslagen ska vara helt torra innan barnet går till förskolan. Att barnet tvättar händerna noga och är ute mycket kan minska smittspridning.

Källa: Vårdguiden