Varningar biter inte: Energidryck lockar fler

Publicerad 2013-06-03

Framförallt unga högkonsumenter

Försäljningen av energidryck fortsätter att öka trots alla larm.

Och det är framförallt unga som dricker den koffeinfyllda läsken.

16-åriga Irem Hersen dricker i genomsnitt en burk energidryck per dag och hennes jämnåriga klasskamrat Emanuel Niklasson håller sig till cirka en burk var tredje vecka.

– Jag dricker det dels för att jag tycker det är gott, och dels för att jag känner att jag mår bättre av det. När jag är nere så blir jag jätteglad, säger Irem, som går på Kungsholmens Västra gymnasium.

– Jag dricker oftast på helgerna när jag vill sitta uppe sent med mina vänner och spela. Man blir piggare av den än läsk eftersom den innehåller koffein, säger Emanuel.

En sammanställning som gjorts på uppdrag av Sveriges Bryggerier visar att försäljningen av energidrycker ökat med nästan 15 procent under 2012, jämfört med året innan. Livsmedelsverket har tidigare varnat för att stor konsumtion av energidrycker med mycket hög koffeinhalt kan ge symtom på lindrig eller medelsvår koffeinförgiftning, med hjärtklappning, illamående, yrsel, ångest och oro som följd. Ytterligare en aspekt är att dryckerna innehåller mycket kalorier, ofta mer än vanlig läsk.

Unga dricker mest

Ungdomar i åldern 10–18 år konsumerar mest energidryck, enligt en omfattande enkätundersökning som Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) nyligen publicerade. Undersökningen visar också att cirka hälften av ungdomarna som konsumerar energidryck gör det i kombination med alkohol, vilket kan innebära ytterligare risker.

– Koffeinet har ju en uppiggande effekt och det kan göra att man inte märker av sin berusning lika tydligt som annars, och det kan medföra att man dricker mer alkohol än annars, säger Ulla Beckman Sundh, toxikolog på Livsmedelsverket.

Att kombinationen ofta förekommer är något som Jonatan Nyström, underläkare vid ungdomsmottagningen Maria Ungdom, intygar.

– Vi uppfattar det som att det är vanligt att man använder energidrycker tillsammans med till exempel starksprit som vodka.

Ingen åldersgräns

Det finns i dag ingen åldergräns för inköp av energidryckerna, och inte heller någon maxgräns för koffeinhalten i dem. Det är tillverkaren för energidrycken som har ett producentansvar att se till att produkten inte är skadlig, men Livsmedelsverkets jurister ser sedan en tid över möjligheterna att införa en maxgräns för koffeininnehållet.

En del butiker har själva valt att införa åldersgräns för energidrycker och det tycker 16-årige Emanuel Niklasson är bra.

– Även om det inte stoppar alla under 15 från att dricka energidryck så stoppar det några. Och det är inte bra för kroppen, så det är bättre att dricka mindre.

TT/Aftonbladet

Följ ämnen i artikeln