Nästan fri från besvären med ny kost

Herman: En månad innan pollensäsongen slutar jag äta vitt

HÄLSA
Slutade äta vitt. En månad före pollensäsongen ändrar Herman Ottosson sin kost.
Foto: Kalle Assbring
Slutade äta vitt. En månad före pollensäsongen ändrar Herman Ottosson sin kost.

En kost utan mjöl, mjölk och socker har gjort pollenallergikern Herman Ottosson nysfri.

– Det låter som flum men är helt sant, säger han.

Så länge Herman Ottosson kan minnas har han varit pollenallergiker och astmatiker. Han minns de vackra vårmånaderna under skoltiden med fasa.

Kompis tipsade

– Jag snorade, snörvlade och mina ögon kliade. Jag var ständigt trött och sjuk.

Vid ett tillfälle blev Herman så dålig att han fick åka akut till sjukhuset för att få syrgas.

– Det var fruktansvärt obehagligt och jag tänkte att nu får det vara nog. Jag ville testa något annat än de tabletter, sprejer och ögondroppar jag hade.

En vän till Herman tipsade honom om att ändra kosten. Herman var redan vegetarian och tänkte att det kunde vara värt ett försök.

”Helvetet tog slut”

– Jag började en månad före pollensäsongen med att sluta äta socker, mjöl och dricka mjölk.

Allt som är vitt åkte alltså väck. Resultatet lät inte vänta på sig särskilt länge. Till skillnad från tidigare år snörvlade inte Herman i takt med att björkarna slog ut.

– Det helvete som jag upplevt varje år tidigare var helt plötsligt inte där, berättar han.

I dag, nästan tio år senare, äter Herman fortfarande en balanserad och sund kost utan socker, mjölk och mjöl innan den stundande säsongen.

– Jag äter grönsaker, frukt och råris. Det håller mig frisk och stark. Jag kan säga att jag har blivit minst 80 procent bättre i min allergi sedan jag slutade med allt som är vitt, säger han.

Malin Byström (halsa@aftonbladet.se)