6 bra recept för överkänsliga

Skriv ut och spara

HÄLSA

Broccoligratäng 4 port

(utan: laktos, mjölk, soja, vete, ägg)

500 g broccoli

3 dl havredryck (vuxna som inte tål gluten kan använda ren havre efter samråd med läkare)

2 msk Maizena majsstärkelse

2 msk mjölkfritt flytande margarin

1-2 tsk fransk senap

1/2 tsk salt

Svartpeppar

1 krm riven muskotnöt

Sätt ugnen på 225 grader. Koka broccolin nästan mjuk. Låt rinna av. Vispa ihop kall havredryck med majsstärkelse, margarin, senap och kryddor. Låt koka upp och sedan sjuda ca 3 minuter under omrörning. Lägg broccolin i en ugnssäker form och häll såsen över. Gratinera ca 15 minuter

Spenatsoppa 4 port

(utan: gluten, laktos, mjölk, vete, ägg)

6 dl vatten

1-2 tärningar grönsaksbuljong (Läs ingrediensförteckningen så att buljongen inte innehåller något du inte tål)

550 g hackad fryst spenat

3 msk Maizena majsstärkelse

1 dl sojagrädde (kan bytas ut mot havregrädde)

En riktig klassiker som till mångas förvåning även uppskattas även av barn. Soppan kan göras lite matigare med några köttbullar eller prinskorvar – eller kokta ägg för den som tål.

Koka upp vatten och buljongtärningar. Lägg i spenaten och hetta upp. Vispa ihop majsstärkelse och sojagrädde. Häll blandningen i soppan under omrörning. Koka upp och låt puttra under några minuter. Smaka av. Några tag med pepparkvarnen gör gott.

Asiatisk kycklingsoppa 4 port

(utan: gluten, laktos, mjölk, soja, vete, ägg)

2 scharlottenlökar eller 1/2 gul lök

1 msk raps- eller olivolja

2-3 kycklingfiléer

1 msk finhackad ingefära

1 tsk sambal oelek

8 dl vatten

1 tärning hönsbuljong (Läs ingrediensförteckningen så att buljongen inte innehåller något du inte tål)

2 dl kokosmjölk

1/2 paket (125 g) risnudlar utan vete

1 röd paprika

1/2 grön squash

Vitpeppar

Skala och hacka löken. Fräs den glansig i oljan i en gryta. Strimla kycklingfiléerna och låt fräsa med någras minuter. Blanda i ingefära, sambal oelek, vatten, buljong och kokosmjölk. Låt koka 10-15 minuter. Koka under tiden risnudlarna enligt anvisning på förpackningen. Spola dem i kallt vatten och klipp eller skär dem i mindre bitar. Skär paprika och squash i små fina tärningar. Blanda ner allt i soppan och smala av med salt och peppar.

Risotto 4 port

(utan: gluten, soja, vete, ägg)

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 msk olivolja

3 dl avorio- eller arborioris

7-8 dl höns- eller grönsaksbuljong (Läs ingrediensförteckningen så att buljongen inte innehåller något du inte tål)

1 gul paprika

1 röd paprika

Ca 10 cm purjolök, den gröna delen

1-2 dl parmesanost eller västbottenost

Skala och hacka lök och vitlök. Värm oljan i en gryta och fräs lök och vitlök några minuter. Tillsätt riset och rör om. Späd med buljongen – lite i taget. Rör om dåd och då och låt sjuda i ca 20 minuter. Skär paprikorna i tärningar och purjolöken i tunna strimmor. Tillsätt grönsakerna och låt dem puttra med tills riset är färdigt. Blanda ner osten, helst färskriven, och smaka av om det behövs med lite extra salt och peppar.

Fläskfilé med äpple och lingon 4 port

(utan: laktos, mjölk, soja, soja, vete, ägg)

Ca 400 g fläskfilé

1/2 tsk salt

1 krm vitpeppar

3 dl äppelcider

1 dl havregrädde (vuxna som inte tål gluten kan använda ren havre efter samråd med läkare)

I msk Maizena majsstärkelse

1 tärning köttbuljong utan mjölk (Läs ingrediensförteckningen så att buljongen inte innehåller något du inte tål)

1 dl färska eller frysta lingon

2 äpplen

mjölkfritt margarin (till stekning)

Råstekt potatis är mycket gott till fläskfilé.

Skär potatis i tunna skivor och stek i lite olja tills de är mjuka eller har fått lite färg. En nypa salt och lite nymalen peppar på.

Vispa ihop cider, havregrädde, majsstärkelse och buljongtärning. Låt koka upp och sjud några minuter. Smaka av och blanda i lingon. Skär fläskfilén i centimetertjocka skivor. Hetta upp margarin i en stekpanna och stek filéerna några minuter på vardera sida. Skär äpplena i tärningar och stek upp dem så att de mjuknar lite. Servera fläskfilén med äppelbitar och sås.

Kokospannacotta 4 port

(utan: gluten, laktos, mjölk, soja, vete, ägg)

3 gelatinblad

3 dl kokosmjölk

1-2 msk flytande honung

1 tsk vaniljsocker

Kokosmjölken ger en mild och speciell karaktär åt denna efterrätt. Extra gott blir det om en vaniljstång får koka med kokosmjölken. Till pannacottan kan man servera färska bär. Hallon, blåbär, björnbär – det är bara att välja efter tillgång och vad du tål.

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Koka upp kokosmjölk och honung. Krama ut gelatinbladen och låt dem smälta i den varma kokosmjölken. Tillsätt vaniljsockret. Häll upp smeten i portionsformar eller glas. Låt stelna i kylen i minst 3 timmar. Lossa försiktigt i kanten med en vass kniv och stjälp upp på fat, eller servera direkt ur formarna ellerglasen.

Fotnot: Samtliga recept är hämtade ur Gunilla Lindebergs och Annika Wessléns kokbok ”Matspecial – recept och råd vid överkänslighet och allergi”, Albert Bonniers Förlag.

Vinn bok om bra mat