Dagens namn: Rudolf, Ralf
Årets Dagstidning.

Experterna varnar för pollenexplosion

Men hjälp finns att få – även för de värst drabbade

Allt tyder på att det kommer att bli rekordmycket pollen i år.

Det är dåliga nyheter för alla pollenallergiker, men hjälp finns att få.

– Man bör kunna få symptomen under god kontroll så att man kan leva ett praktiskt taget normalt liv, säger allergiläkaren Gunnar Bylin.

Det går att hålla symptomen i schack och leva ett normalt liv även om du är pollenallergiker.   Det går att hålla symptomen i schack och leva ett normalt liv även om du är pollenallergiker. Foto: Fredrik Hjerling

Många pollenallergiker bävar inför våren. Och i år kan det bli extra jobbigt för den som inte får rätt hjälp.

Förra sommarens vackra väder i kombination med att björkarna inte satte så mycket hängen bäddar för en riktig pollenexplosion.

– Vi väntar oss att pollenhalterna kan slå rekord i år, säger pollenexperten Martin von Pfaler.

I Skåne finns redan pollen från al och hassel, men björkpollen är värst.

Kan misstas för förkylning

De första tecknen på pollenallergi kan misstas för en vanlig förkylning: det rinner ur ögon och näsa, man kan bli trött och irriterad.

Om snuvan inte går över bör man gå till apoteket och be om receptfri medicin.

– I medicinerna finns antihistaminer som sätter ner själva symptomen, men de botar inte allergin, säger Martin von Pfaler.

– Får man allvarliga symptom – att det piper i bröstet och man får svårt att andas – då bör man söka hjälp väldigt fort, säger han.

Vaccin kan hjälpa hela livet

Gunnar Bylin, överläkare på allergimottagningen på Karolinska universitetssjukhuset Huddinge, säger att man måste vara flitig med att medicinera under pollenperioden och att man ska börja tidigt.

– I vissa fall när det är besvärliga pollenår kan man få astmabesvär och behöva astmamediciner, säger han.

Det finns också vaccin att få.

– Det allergiframkallande ämnet injiceras under huden. Under två månader ökar läkarna successivt dosen. Man får en dos i veckan. Efter det får man en ny dos varannan månad i fyra års tid, säger Gunnar Bylin.

Påbörjar man vaccinationen på hösten ska man ha nått full effekt till sommaren.

– Effekten ska sitta i under lång tid – upp till en livstid. Med vaccinationen ställer man om hela immunsystemet, säger Gunnar Bylin.

Forskarna provar nu om vaccinet även kan ges som en tablett som läggs under tungan. Visar det sig att det fungerar slipper patienten de många läkarbesöken och kan vaccinera sig själv hemma.

Malin Ekmark

Läsarkommentarer

Läsarnas egna artikelkommentarer. Regler du måste följa
SENASTE NYTT

Hälsa

Visa fler