Anne-Li kan golfa igen

Allergin försvann med ändrad kost

HÄLSA

I vår är pollenallergikern Anne-Li Torén, 54, på golfbanan igen.

Sedan hon lade om sin kost har besvären försvunnit.

- Tidigare har jag tvingats ligga i badkaret för att få fukt och kunna andas, säger hon.

Anne-Li Torén är på banan igen. I flera år har hon tvingats lägga golfklubborna på hyllan under pollensäsongen.
Foto: CASPER HEDBERG
Anne-Li Torén är på banan igen. I flera år har hon tvingats lägga golfklubborna på hyllan under pollensäsongen.

Trots att Saltsjöbadens golfbana ligger nära familjens hus har klubborna i många år fått ligga under pollentiden.

- Jag har haft besvär i över 20 år, framför allt av björk. Ibland har jag varit så igensvälld att jag inte kunnat sova. Läkaren har rekommenderat mig att resa bort under den värsta tiden.

För några år sedan började Anne-Li Torén se en koppling mellan attackerna och mat.

Blev sämre av maten

- Jag insåg att jag ofta blev sämre medan jag åt, det var då det började klia.

I perioder har hon försökt dra ner på olika matvaror för att se om det hjälpte. I år har hon sett ett samband.

- Jag har valt bort alla tillsatser, konserveringsmedel och smakförstärkare, säger hon.

Ingen klar koppling

Peter Odebäck är allergispecialist i Kristinehamn. Han tycker det är roligt att höra att det fungerar - i det här fallet.

- Kopplingen mellan viss mat och pollenallergi är inte självklar men i enskilda fall kan man bli bra genom att göra livsförändringar, säger han.

Mat som liknar björk

Britt Peruzzi