Medicin för snabbare förlossningar

HÄLSA

Förlossningar som pågår i ett dygn eller mer innebär risker för både barnet och mamman. Ett nytt medel som kan påskynda förlossningsarbetet är på gång.

Foto: thinkstock

Bakom det nya medlet ligger upptäckten att kvinnor som behandlats mot blodpropp med heparin fick snabbare förlossningar än andra. Forskarna har utgått från heparin, men förändrat molekylen för att komma ifrån risken för blödningar. Nu har de ett världsomfattande patent på den molekyl de på så sätt tagit fram.

Vid förlossningar samspelar vävnaderna i livmoder och livmodermun med varandra. Den glatta muskulaturen i livmodern dras samman och trycker på, samtidigt mjukas vävnaden i livmodermunnen upp genom en inflammatorisk process så att barnet kan komma ut. Det är när det här samspelet inte fungerar som förlossningarna kan bli farligt långdragna.

Under tolv timmar

– Om livmodern trycker på och förlossningsgången inte är öppen blir det väldigt tungt för både mamma och barn, säger Anders Malmström, professor på avdelningen för matrixbiologi på Lunds universitet.

Situationen kan leda till akut kejsarsnitt, precis som det omvända läget, när livmodermunnen vidgas men sammandragningarna inte kommer i gång.

Det medel som Malmström med kolleger har forskat fram påverkar både livmoderns sammandragningar och processen i livmodermunnen och förbättrar därmed samspelet. I en första omgång har medlet testats på 250 gravida kvinnor med effekten att ingen av deras förlossningar tog längre tid än tolv timmar. Nu väntar fortsatta test på ett stort antal kvinnor internationellt.

Ges med spruta

Anders Malmström hoppas att den nya medicinen kan vara klar inom fem år. Han säger till TT att den i först hand är tänkt för lägen när förlossningen hotar att ta 20 timmar eller längre. Den kan ges till kvinnor som haft en tuff första förlossning och blivit gravida igen, eventuellt även när kvinnans mamma haft utdragna förlossningar. Malmström tänker sig att medicineringen ges i en eller flera injektioner i graviditetsvecka 40.

FAKTA

Mer än var tionde förlossning

Genomsnittstiden för en förlossning i Sverige är cirka elva timmar.

Mer än var tionde förlossning, mellan tio och femton procent, tar mer än 20 timmar.

En utdragen förlossning innebär risk för syrebrist hos barnet, något som kan tvinga fram akut kejsarsnitt.

Livmoderns sammandragningar styrs av ämnet oxytocin som frigörs i blodet. I vissa fall får kvinnan extra oxytocin.

Lundaforskarnas nya medel stärker effekten av oxytocin och mjukar samtidig upp livmodermunnen så att barnet kan komma ut.

Källa: Anders Malmström, Lunds universitet (TT)

TT