Helena var falskt gravid

Drabbades av druvbörd

HÄLSA

– Det var fruktansvärt. Vi trodde vi var gravida och så var det ingenting, säger Helena sorgset.

Helena Hansson, 42, och Patric Halsius, 42, väntade sitt första gemensamma barn.

Men trots positivt gravidtest så var inte Helena gravid – hon hade en mola.

Foto: privat

Helena har sedan tidigare två barn och det var en självklarhet att hon skulle skaffa barn ihop med Patric.

– Mina två tidigare graviditeter hade gått bra så jag förväntade mig inget annat än att den här också skulle göra det, men det kändes som om att det var något som inte riktigt var rätt, säger Helena.

Blåsor i stället för moderkaka

Mola, eller druvbörd, är en mängd blåsor som bildas i stället för moderkakan. Eftersom molorna avger mänskligt hormon så tror man att man fortfarande är gravid, trots att det aldrig varit en riktig graviditet från början.

Helenas föraning var riktig och hon fick en blödning i vecka tolv, förvisso liten, men Helena och Patric åkte in till sjukhuset för att kolla upp det. Efter undersökningen konstaterades att livmodern var tom, men att Helena fortfarande var gravid. De misstänkte utomkvedshavandeskap. Paret åkte hem med restriktioner – om hon fick det minsta ont så skulle de komma in.

Stressande och förvirrande

Bara ett par dagar senare var de tillbaka på sjukhuset och fick besked. Helena och Patric förstod ingenting. De hade aldrig hört talas om fenomenet mola.

– Vi fick först veta att livmodern var tom, sen att jag hade ökade hormonvärden, alltså att jag fortfarande var gravid, och då blev vi hemskickade för att det var helg. Senare konstaterades molan och jag blev inlagd och akut skrapad. Det hände över en helg så det var riktigt stressande eftersom vi inte visste vad som var fel, bara att det var fel, berättar Helena.

Tvingades vänta

Eftersom molorna kan sprida sig till både lungorna och hjärnan och bilda tumörer så fick Helena och Patric förhållningsorder att inte bli gravida på ett år och Helena fick gå på regelbundna kontroller för att förvissa sig om att det inte kom tillbaka.

– Det kändes så långt, det där året och jag blev rädd eftersom det faktiskt kan leda till elakartade tumörer. Det var väldigt psykiskt påfrestande, säger Helena.

Både rädd och glad

När året hade gått försökte de igen och det resulterade i Adam som i dag är åtta år. Han har dessutom en lillebror, André, som är fem år.

– När jag blev gravid med Adam blev jag både rädd och glad. Risken att få tillbaka molan är betydligt större än att få det från början. Men jag blev inte direkt avskräckt att skaffa en till efter Adam för då hade jag mer distans till det – och det gick ju bra, säger Helena och ler.

FAKTA

druvbörd eller mola:

Druvbörd är en märklig graviditet eftersom det oftast inte finns något foster trots att magen växer, i stället för en moderkaka bildas små blåsor (molor). Molorna producerar stora mängder HCG (mänskligt hormon), så graviditetsprov visar på graviditet. Men det saknas kromosomer från modern och det saknas oftast ett foster.

Man får många symtom som kan misstolkas som flerbörd: livmodern växer snabbare än normalt och man får kraftiga graviditetssymtom såsom illamående, bröstspänning och så vidare. Eftersom livmodern växer så snabbt kan det ge smärtor i livmodern. För att ställa diagnos jämförs magmåttet med graviditetslängd, dessutom undersöks hjärtaktivitet och fosterrörelser. Ultraljud säkerställer diagnosen. När diagnosen är säker görs en utsugning av det som finns i livmodern. Eftersom druvbörd kan orsaka allvarliga följdsjukdomar som tumörer i hjärnan och lungorna följs HCG-nivåerna var tredje månad under ett år. Under den tiden bör kvinnan undvika att bli gravid så att man kan se om det är molan som är kvar och inte en ny graviditet.

Källa: www.9manader.nu

Jessica Devert