Dagens namn: Arne, Arnold
Årets Dagstidning 2015.
Startsidan / Hälsa / Mage

Kisset avslöjar din hälsa

Här är sjukdomarna som avslöjas via prov, färg och lukt.

Genomskinligt, gult, grönt eller grumligt.

Ditt kiss kan säga en hel del om dig.

(Bilden är arrangerad och färgerna är inte medicinskt tillförlitliga.)   (Bilden är arrangerad och färgerna är inte medicinskt tillförlitliga.) Foto: STEFAN MATTSSON

Helt frisk urin är genomskinlig eller svagt gulfärgad. Om du kastar en blick ner i toaletten på morgonen kommer du sannolikt att se att kisset är rejält gulfärgat. Men det är helt normalt efter en natt utan vätska.

– Om man har druckit lite blir den gulare, koncentrationen av urin är högre. Om du i stället har druckit mycket blir den vitare, säger Stefan Jacobson, professor i njurmedicin vid Karolinska sjukhuset i Stockholm.

Ett enkelt kissprov på en sticka ger svaret på om det finns spår av bakterier, socker, ketoner, blod eller proteiner - ämnen som sipprar ut i samband med sjukdomar och kroppsliga besvär.

– Socker i urinen tyder på diabetes, ketoner också. Men man kan även få ketoner om man inte har ätit på ett dygn eller bantar, förklarar Stefan Jacobson,

Röd, gul eller vit. Färgen på ditt kiss kan också säga något om vilket problem du eventuellt lider av. Röd urin är en larmklocka. Det kan betyda cancer, njurinflammation eller skador i urinblåsan.

– Men den kan även bli rödaktig när du har käkat rödbetor eller tagit vissa mediciner.

Att kika ner lite extra i toalettstolen när du slår en drill kan alltså vara en god idé. Men grips inte av panik om du tycker att färgen inte är sig lik. Ditt kiss kan variera i flera gula toner utan att det är något fel. Ja, det kan till och med vara grönt.

Ett tecken på att man är utomjording?

– Ha, ha. Nej, det beror snarare på att man har ätit av ett visst födoämne som färgar urinen.

Malin Byström

Hur ser din urin ut?

1. Vit/ljusgul

Helt normal färg på urinen. Om du dricker mycket vatten blir kisset ljusare, nästan genomskinligt.

 

2. Skummig

Om urinen skummar mycket och ser ut som uppvispad äggvita kan du ha spår av äggvita i kisset. Det kan drabba diabetiker eller njursjuka. Sök läkare!

 

3. Röd

Röd urin kan bero på att du har ätit rödbetor eller tar medicin som färgar kisset. Men det kan även bero på blod i urinen. Det är allvarligt. Sök genast läkare om du misstänker det. Blod i urinen kan vara ett tecken på cancer, njurinflammation eller urinsten.

 

4. Grön

Beror sannolikt på att du har ätit av ett visst födoämne. Till exempel sparris eller vissa andra grönsaker.

 

5. Gul

Helt normalt och inte farligt. Ditt kiss är oftast starkt gulfärgat på morgonen. Det beror på att du inte har druckit vatten som blandar ut urinen. Lite vatten, gulare kiss alltså.

 

6. Grumlig

Om ditt kiss är grumligt kan det vara så att du har en urinvägsinfektion eller blåskatarr. Luktar din urin dessutom äckligt kan det vara läge att uppsöka en doktor.

Det här ser man i ett test

Röda/vita blodkroppar

Cancer i urinröret eller blåsan, sår i urinblåsan, urinste eller njurinflammation ger blod i urinen.

 

Proteiner

Äggvita i kisset tyder på njurinflammation eller på en komplikation av diabetes.

 

Bakterier

Om bakterier sipprar ut i kisset beror det på en urinvägsinfektion eller blåskatarr.

 

Socker/ketoner

Om det finns socker i kisset är diagnosen diabetes. Ketoner, eller syror, uppkommer om man bantar/svälter sig.

SENASTE NYTT

Hälsa

Visa fler