Antibiotika kan lindra ballongmage

Forskare kan äntligen ha hittat ett läkemedel som faktiskt hjälper

HÄLSA

Nu kan forskare ha hittat en medicin som fungerar på en av våra vanligaste folksjukdomar, IBS.

Tidigare har det inte funnits något bra sätt att behandla sjukdomen.

Men nu menar forskare att antibiotika kan vara lösningen.

Foto: jupiter

Ungefär tio till femton procent av befolkningen, alltså upp mot en miljon svenskar, lider av magsjukdomen IBS eller irriterad tjocktarm.

IBS, eller ballongmage som det ofta kallas, är en av världens vanligaste sjukdomstillstånd och ger den drabbade mycket obehag med stora problem i magen och tarmkanalen.

Trots att det är en vanlig sjukdom är IBS något av ett mysterium för läkarna, och någon bra medicin finns inte.

– Irritabel tarm är trots sin vanlighet ett sjukdomstillstånd som vi vet mycket litet om. Det saknas egentligen effektiv behandling, säger professor Greger Lindberg, överläkare vid Gastrocentrum Medicin vid Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge.

Nya rön: Antibiotika kan hjälpa

Men nu kan ett forskarlag ha gjort ett genombrott.

Laget har gjort två studier, med 1260 IBS–patienter, och kommit fram till att det antibiotiska läkemedlet Rifaximin har snabb och lindrande effekt på spänd och trög mage, skriver SVT:s Vetenskapsnyheter.

Resultaten av studierna visar att de patienter som fått antibiotikan hade färre och lindrigare symtom i upp till tio veckor efter avslutad behandling.

Forskarna menar nu att deras resultat kan vara avgörande för att lösa gåtan med IBS.

– Dessa resultat talar för att bakterierna i tarmen kan vara en underliggande orsak till IBS. En förändring i bakteriefloran som bildas exempelvis vid behandling med denna antibiotika verkar vara ett effektivt sätt att hjälpa dem som lider av IBS, förklarar Dr Yehuda Ringel, en av de forskare som gjort studierna för SVT Vetenskapsnyheter.

FAKTA

Irritabel tarm