Bota magbesvären hos psykologen

KBT ny metod för att bli kvitt IBS

HÄLSA

Lider du av stressmage och har prövat olika dieter och mediciner för att bli kvitt din ballongmage men utan resultat?

Då kan internetbehandling med KBT vara något för dig. En ny studie gjord på IBS-patienter visar att flera blev helt besvärsfria efter en tio veckor lång behandling.

-Resultaten ser mycket lovande ut, säger Brjánn Ljótsson, psykolog och doktorand vid Karolinska Institutet i Solna.

Just nu avvaktar man resultatet från en andra, mer omfattande studie, som kommer att presenteras om några veckor.

Om resultaten är lika glädjande som vid den första studien kan det snart bli aktuellt att börja ”köra skarpt”.

-Förhoppningsvis kan behandlingsmetoden börja användas inom Stockholms län under slutet av nästa år, säger professorn i psykiatri vid Karolinska Institutet, Nils Lindefors, som också är verksamhetschef för Psykiatri Sydväst inom Stockholm läns landsting.

Hans förhoppning är att metoden ska sprida sig även till andra landsting i Sverige.

Exceptionellt goda resultat

Den första studien som startade för ett par år sedan och omfattade 85 IBS-patienter mellan 20 och 60 år har visat exceptionellt goda resultat.

Patienterna blev i genomsnitt av med 40 procent av sina symptom och vid en långtidsuppföljning visade sig den goda effekten bestå.

-När patienterna följdes upp mellan 15 till 18 månader upplevde 59 procent av de ursprungliga 85 patienterna att de fått god eller tillräcklig lindring av sina magbesvär. Det är ett väldigt bra utfall och vissa blev helt besvärsfria, säger Brjánn Ljótsson.

Att nu möjligheten öppnar sig för internetbaserad KBT för folksjukdomen IBS innebär att betydligt fler kan få hjälp och slipper vänta i långa, tröstlösa köer.

FAKTA

Internetbehandling med KBT

Internetbehandling består av textmaterial och övningar att göra på egen hand hemma. En gång i veckan, under en tioveckorsperiod, har man även uppföljande kontakt, via internet, med en erfaren behandlare som ger feedback och svarar på frågor.

IBS/Irriterad tjocktarm

Ett ofarligt tillstånd med ändrad rörelse och känslighet i tjocktarmen som ger magsmärtor och diarré eller hård mage. Symtomen visar sig typiskt efter måltid eller i samband med stress.

Det är tre gånger vanligare hos kvinnor än hos män. 15–20 procent av befolkningen har symtom som vid irriterad tjocktarm. IBS, Irritable Bowel Syndrome, är en modernare term för samma typ av besvär då modern forskning inte vill begränsa tillståndet till bara tjocktarmen.

Symtomen uppstår normalt tidigt i det vuxna livet och varar ofta månader eller år och kan bestå av obehag eller smärtor i magen, illamående, uppblåsthet, gaser i magen, diarré, hård mage, eller oro, ängslan och rädsla.

Källa: www.netdoktor.se

KATARINA ARNSTAD ELMBLAD