Dagens namn: Birgitta, Britta
Årets Dagstidning 2015.
Startsidan / Hälsa / Mage

Så får du igång din hårda mage

Nästan var fjärde kan lida av förstoppning

Förstoppning kan orsakas av allt från dina gener till fel kost.

Men en tillfälligt förstoppad mage kan du hjälpa själv.

— En runda i löparspåret brukar ofta få i gång tarmen, säger Peter Benno, läkare på mag- tarm- och endoskopienheten på Läkarhuset i Stockholm.

Den allmänna definitionen på förstoppning är att tömma tarmen mer sällan än var tredje dag. Men tarmen fungerar väldigt individuellt, berättar läkaren Peter Benno. Den styrs av både av våra gener, hormoner, bakterier och maten du äter.

— En del behöver inte tömma sin tarm mer än var femte dag, har haft det så sedan länge och mår bra ändå. Det är därför ingen idé att jämföra sig med sin man eller fru. Du ska gå på din egen känsla.

Stress vanlig orsak

Enligt sjukvårdsrådgivningen är stress, miljöombyte och nya matvanor vanliga orsaker till en förstoppad mage. Vissa läkemedel, som blodtryckssänkande läkemedel och antacida, medel mot sur mage, kan också ha påverkan.

— Tarmen tycker om regelbundenhet och motion. Inaktivitet och för mycket stillasittande kan ge förstoppning. Att springa ett varv i löparspåret och pröva mat med lite mer kostfibrer brukar få i gång tarmen, säger Peter Benno.

Äter för mycket fiber

Förstoppning som orsakas av för lite fibrer i maten har däremot blivit ett mindre vanligt problem.

— I dag äter många snarare för mycket kostfibrer. Det är som att äta ärtsoppa varje dag. Fibrerna jäser i magen och påverkar också tarmen, men gör den snarare uppsvälld och lös.

Peter Benno förklarar att tarmen fortfarande är en ganska outforskad del av kroppen.

— Tarmcellerna samverkar med en enorm mängd bakterier, olika system och hormoner. Det är svårt att mäta och förstå vad som egentligen händer i denna komplexa soppa.

Karin Grahn Wetter

Läsarkommentarer

Läsarnas egna artikelkommentarer. Regler du måste följa
SENASTE NYTT

Hälsa

Visa fler