3 SMARRIGA BAKVERK

Glutenfria godsaker som passar känsliga magar

Bageriet FriendsOfAdam satsar enbart på glutenfritt. I boken ”Friendly bread” delar de med sig av flera favoriter.
Foto: STEFAN WETTAINEN
Bageriet FriendsOfAdam satsar enbart på glutenfritt. I boken ”Friendly bread” delar de med sig av flera favoriter.
HÄLSA

Passa på och frossa.

På påsken är allt förlåtet.

Rulltårta

15-20 bitar

Välj själv om du vill ha sylt eller smörkräm i.
Foto: STEFAN WETTAINEN
Välj själv om du vill ha sylt eller smörkräm i.

Ingredienser

4 ägg

1 1/2 dl strösocker

1 dl potatismjöl (kan bytas mot 3/4 dl potatismjöl och 3 msk kakao)

1 tsk bakpulver

valfri sylt eller

150 g rumstempererat smör

2-3 dl florsocker

1 msk vaniljsocker

1 äggula

Gör så här:

• Sätt ugnen på 250°

• Vispa ägg och socker vitt och pösigt med en elvisp.

• Sikta potatismjöl och bakpulver (ev. kakao) i en egen skål. Vänd försiktigt ner mjölblandningen i ägg- och sockersmeten, helst med handen för att lätt se när det precis är utblandat.

• Bred ut smeten jämnt i en långpanna med bakplåtspapper.

• Grädda mitt i ugnen 5-7 minuter. Vakta så att den inte blir bränd.

• Stjälp direkt upp rulltårtan på sockrat bakplåtspapper och låt långpannan ligga kvar över tills rulltårtan svalnat helt. Då kan man enkelt dra bort bakplåtspappret.

• Smörkrämen till drömtårtan är lätt att göra. Vispa ihop smöret med florsocker tills det blivit helt vitt. Tillsätt vaniljsockret och äggulan och vispa snabbt ihop igen.

• Bred din fyllning på rulltårtan och rulla ihop.

Bäst blir den om man låter den sätta sig lite i kylskåp ett par timmar innan man skär upp den.

Mandelkakor

Ca 40 st

Kan du motstå? Den som hellre vill ha syltkakor kan utesluta kardemumma och mandel och istället klicka ut lite sylt i mitten av varje kaka.
Foto: STEFAN WETTAINEN
Kan du motstå? Den som hellre vill ha syltkakor kan utesluta kardemumma och mandel och istället klicka ut lite sylt i mitten av varje kaka.

Ingredienser

125 g smör, rumstempererat

200 g mandelmassa, grovriven

2 dl potatismjöl

1 msk vaniljsocker

1-2 tsk kardemumma eller

1/2 - 1 dl hackad mandel

1 ägg

Garnering

Stött kardemumma

strösocker

Gör så här:

• Rör ihop smöret med mandelmassan så att inga klumpar finns kvar. En gaffel eller rena fingrar brukar vara bäst för det jobbet.

• Blanda ihop potatismjöl, vaniljsocker och kardemumma (eller hackad mandel) och vänd sedan ner dem i den första smeten.

• Knäck i ett ägg och blanda väl.

• Forma degen till en rulle, ca 5 cm i diameter.

• Blanda kardemumman med strösocker. Lägg blandningen på ett bakplåtspapper och rulla degrullen i blandningen. Lägg därefter rullen i plastfolie eller bakplåtspapper.

• Låt stelna i kylen cirka en timme.

• Sätt ugnen på 180°. Skär upp degrullen i ca 0,5 cm tjocka skivor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda kakorna mitt i ugnen 12-15 minuter, tills de fått färg.

TIPS!

Köp hela kardemummakärnor och stöt själv hemma för mer smak.

Brownie

Ca 6 st

En klassisk brownie som håller länge i kylskåpet.
Foto: STEFAN WETTAINEN
En klassisk brownie som håller länge i kylskåpet.

Ingredienser

150 g mörk choklad

100 g smör

2 ägg

1 dl maizena

1 dl råsocker

1 tsk bakpulver

ca 1 dl eller mer grovhackade valnötter

Gör så här:

• Sätt ugnen på 175°

• Hacka chokladen. Smält smöret och chokladen tillsammans i mikrovågsugnen eller över ett vattenbad.

• Ta av från värmen och blanda ner ägg, maizena, socker och bakpulver. Blanda väl, men försiktigt, helst med en slickepott eller en slev. En visp kan få smeten att spricka.

• Vänd snabbt och försiktigt ner nötterna, som lätt går att byta ut eller strunta i. Andra favoriter är pekannötter eller hasselnötter.

• Smörj och bröa en avlång brödform, 1 1/2 -liter och häll i smeten.

• Grädda mitt i ugnen 25-30 minuter.

• Låt brownien svalna i formen och ställ den sedan i kyl tills den är riktigt kall. Därefter kan den skäras upp.