Sänk ditt blodtryck med rätt mat

HÄLSA

Ändra kosten och sänk ditt blodtryck – på bara några veckor.

– Du kan få blodtryck som en 20-åring, säger professor Frank M Sacks.

Om du ändrar dina kostvanor nu kan du ditt blodtryck vara normaliserat innan sommaren är slut.
Foto: Henric lindsten
Om du ändrar dina kostvanor nu kan du ditt blodtryck vara normaliserat innan sommaren är slut.

Du kan sänka ditt höga blodtryck – över 140/90 – bara genom att äta bättre.

Frank M Sacks, professor på Harvard i USA, föreläste i går på Karolinska institutet i Solna och har gått igenom flera studier om kostens påverkan på blodtrycket. Resultatet publiceras i New England journal of medicin på onsdag.

Undvik rött kött

För att sänka blodtrycket ska du äta fiberrik kost bestående av mycket fullkorn, grönsaker, frukt, baljväxter, fisk, fågel, nötter och välja vegetabilisk olja som raps eller oliv.

Du ska undvika rött kött och skippa processat kött, charkuterier, onyttiga fetter.

Välj dessutom rätt sorts kolhydrater – fiberrika och långsamma med lågt glykemiskt index (GI).

– Man ska hellre äta ett äpple än dricka äppeljuice. Och det grova brödet ni har i Sverige – fullkornsbrödet – är fantastiskt. Men ät inte franskbröd. Ät brunt ris i stället för vitt, säger Frank M Sacks.

”Det tar några veckor”

Om du börjar nu kan ditt blodtryck vara normaliserat innan sommaren är slut.

– En 60-åring kan få samma låga blodtryck som en 20-åring. Det tar några veckor, säger Franck M Sacks.

Och du – glöm inte att minska saltintaget.

– Det är lika viktigt som kosten. Effekten kommer efter tre veckor, säger Franck M Sacks.