Håll det kyligt på picknicken

Se upp – i dag börjar rötmånaden

Joakim Scott, köksmästare på Bockholmen hav och restaurang och Ingrid Sandholm, sjuksköterska från Vårdguiden njuter av solen och den säkra picknickkorgen som de plockat ihop.
Joakim Scott, köksmästare på Bockholmen hav och restaurang och Ingrid Sandholm, sjuksköterska från Vårdguiden njuter av solen och den säkra picknickkorgen som de plockat ihop.
HÄLSA

Rötmånaden är här och i sommarsolen osar det ur picknickkorgarna.

Ovanligt många har redan blivit magsjuka.

Aftonbladet guidar dig till en värmesäker parktallrik med tips från en stjärnkock och en sjuksköterska.

Termometern visar 28 grader i skuggan när Joakim Scott, köksmästare på Bockholmen hav och restaurang, dukar upp för picknick i Tantolunden i Stockholm.

I dag börjar rötmånaden men värmeböljan har redan skördat offer bland slarviga hemmakockar.

Magsjuka ökar

Campylobacter, den vanligaste bakterien bakom akut magsjuka, har ökat femfaldigt jämfört med i vintras, och på smittskyddsenheten vid Karolinska hade man i juni 112 fall som var så allvarliga att personen vårdats på sjukhus.

– Helst ska man ha en bra kylväska, förvara den i skuggan och inte öppna den förrän det är dags att äta, säger Joakim Scott, som satt ihop en picknickmeny där de värsta bakteriefällorna lämnats hemma. På faten ligger sallader, frukt, och charkvaror.

Undvik mejerivaror

Tzatsiki, majonnässtinna potatissallader och andra mejeriprodukter lyser dock med sin frånvaro.

– Man ska undvika mejerivaror, de är fuktiga och innehåller mycket protein. Det gillar bakterierna, säger Joakim Scott.

Osten till vinet då? Jo, en torr, lagrad hårdost som parmesan, manchego eller lagrad grevé går bra.

Ingrid Sandholm, sjuksköterska från Vårdguiden, betonar hygienen, både för kroppen och för de redskap som används vid tillagningen.

– Och skölj allting, även sådant som påstås vara färdigsköljt, säger hon.

FAKTA

Köksmästaren tipsar – så fixar du en säker picknick

Primörsallad med stora kapris och bönor.

”Ska vara ordentligt nerkyld. Dressingen med äppel-cidervinäger, salt och olja gör att salladen blir som pickles. PH-värdet sjunker av vinägern och minskar risken för bakterier.”

Ananas, lime och vindruvor.

”Frukt är nyttigt och skyddas naturligt av sitt skal, ett måste på varje sommarpicknick.”

Helstekt kyckling med citron.

”Kyckligen ska vara hel, och ordentligt kyld. Då är risken mindre att den blir dålig. Citronen skyddas av sitt skal och ger smak.”

Vattenmelon och fetaost med thai-basilika.

”Frukt växer i naturen, och håller generellt sett bra. Mjuka och färska ostar bör man undvika, men fetaosten här går bra.”

Tomat- och olivsallad med balsamvin-äger, olivolja och basilika.

”Oliverna är insaltade helkonserver, och tomaterna har ett naturligt skydd i och med sitt skal.”

Hemmagjord rabarbersaft, fryst över natten i sin flaska.

”Smakar gott, och flaskan hjälper till att hålla tem-peraturen nere i picknickväskan.

Charkvaror: Korv och skinka.

”De är redan torkade och saltade, och får därför bra hållbarhet.”

Riven vitkål och rödlök i en vinägrett, med persikoklyftor.

”Vinäger och salt skyddar mot bakterieangrepp”.