Svenskt smarrigt slimmar siluetten

Studie: Blågul mat toppen för hälsan

FRÄSCHT & FRISKT Henrik Norström är prisbelönt kock och kreativ ledare på restaurang Lux på Lilla Essingen i Stockholm. Han använder sig nästan enbart av svenska och lokala råvaror – som visat sig vara rena hälsokuren.
FRÄSCHT & FRISKT Henrik Norström är prisbelönt kock och kreativ ledare på restaurang Lux på Lilla Essingen i Stockholm. Han använder sig nästan enbart av svenska och lokala råvaror – som visat sig vara rena hälsokuren.
HÄLSA

Har du kört fast i pestoträsket?

Det går precis lika bra med knäckebröd och rotmos.

Blågul mat håller dig både frisk och smal, visar en unik svensk studie.

Medelhavskosten hyllas ideligen för sina hälsofrämjande effekter. Nu kommer den första studien som visar att nordisk mat kan vara precis lika bra.

– Syftet med studien var att se om en kost baserad på råvaror och livsmedel som traditionellt används i Norden kan ha gynnsam effekt på riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdomar, som kolesterolet, säger Ulf Risérus, docent i klinisk nutrition och metabolism vid Uppsala universitet.

Positiva effekter

I den nordiska kosten ingick livsmedel som i tidigare studier visat sig ha positiv effekt på kolesterolet. Doktoranden Viola Adamsson undersökte även effekterna på blodtrycket, blodsockervärdena, insulinkänsligheten och vikten.

Hälften åt som vanligt

88 personer mellan 25 och 65 år deltog. Alla hade lätt förhöjda värden av det farliga kolesterolet LDL och var lite överviktiga.

Hälften fick nordisk kost och hälften åt som vanligt.

Under sex veckor fick de som åt den nordiska kosten matlådor tillagade av en restaurangskola i Bollnäs.

Fågel, fet fisk, grönsaker, rotfrukter, bär, frukt, grovt rågbröd, mathavre, rapsolja, korn, havre och råg stod på menyn.

Fiberrik kost

Andelen mättat fett var låg – majoriteten var omättat fett som rapsolja. Proteinet kom huvudsakligen från fisk och fågel. Kosten var fiberrik med mycket fullkorn, frukt och grönsaker. Kolhydraterna var långsamma med lågt glykemiskt index. Socker, sötsaker och transfetter var bannlysta.

– Efter sex veckor hade de flesta riskfaktorerna för hjärt-kärlsjukdomar och diabetes förbättrats. Det onda kolesterolet sänktes med 20 procent, blodtrycket sjönk markant, insulinkänsligheten förbättrades och vikten minskade med tre kilo i snitt, säger Ulf Risérus.

FAKTA

Det här kan du äta:

Sädesslag:

Råg, korn, havre. Gröt på korn, havrekli, havregryn. Grovt rågbröd, fullkornsbröd.

Grönsaker:

Gurka, lök, bondbönor, tomat, vitkål broccoli, spenat, brysselkål, blomkål, fänkål.

Rotfrukter:

Palsternacka, morötter, rödbetor, jordärtskocka, lite potatis.

Frukt och bär:

Äpple, päron, plommon, lingon, blåbär.

Matfett:

Rapsolja. Margarin baserat på rapsolja.

Fisk:

Makrill, lax, sill.

Fågel:

Kalkon, kyckling.

Kött:

Viltkött, exempelvis ren. Lite nöt och fläsk.

Mejeriprodukter:

Lättyogurt. Små mängder lättmjölk.

Snacks:

Mandlar.

Övrigt:

Matkorn, mathavre, lite fullkornspasta.

Dryck:

Vatten till måltider. Te, kaffe. Små mängder lättmjölk och juice. Alkohol tilläts i studien.

Fixa käket som kocken

Regnbågslax med kaviar och syrad färsklök

Ugnsrostad primörkyckling med syrade grönsaker

Här handlar det om långsam tillagning och du får ett resultat där fisken, bildligt talat, smälter som smör i munnen.