Vanliga hjärtpiller kan bota tusentals sjuka

HÄLSA

LONDON. Mirakelmedicinen kan rädda livet på tusentals hjärtpatienter.

Ny forskning visar att en vanlig kärlkrampsmedicin kan hjälpa mot hjärtsvikt.

Mirakelmedicin Vanlig kärlkrampsmedicin har visat sig kunna vara effektiv i behandling av hjärtsvikt. Nu har läkare börjar dela ut den till patienter.
Mirakelmedicin Vanlig kärlkrampsmedicin har visat sig kunna vara effektiv i behandling av hjärtsvikt. Nu har läkare börjar dela ut den till patienter.

Resultatet presenterades på en läkarkonferens i Stockholm i går.

Trots att medicinen inte ännu har godkänts för behandling av hjärtsvikt har redan brittiska kardiologer bestämt sig för att börja skriva ut kärlkrampspillret Ivabradine till sina patienter, skriver Daily Mail.

– Jag kommer sällan hem från en konferens och säger att jag ska ändra mina metoder, men nu måste jag. Jag har många patienter som jag måste diskutera det här med, säger professor Martin Cowie, som lett den brittiska delen av de omfattande försöken till Daily Mail.

Kan rädda 10 000 liv

Totalt har 6 500 patienter i 37 olika länder deltagit i forskningsprojektet som pågått i två år. De samlade resultaten presenterades i går när europeiska hjärtläkare samlades i Stockholm för den årliga ESC-kongressen.

Kärlkrampsmedicinen visade sig minska antalet dödsfall med 26 procent bland hjärtsviktspatienterna.

Bara i Storbritannien skulle det kunna innebära att 10 000 liv räddas varje år.

Minskar riskerna

Tabletterna tas två gånger om dagen och en veckodos kostar omkring 120 kronor.

En rapport i ansedda medicinska tidsskriften Lancet konstaterar att: ”Ivabradine väsentligt och betydligt minskar de allvarliga riskerna”.

Nu har tillverkaren ansökt om att få medicinen godkänd som läkemedel mot hjärtsvikt i Europa.