Dagens namn: Vilhelmina, Vilma
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Hälsa / Nyheter

Kina förbjuder skägg på bussar

Staden Karamay i Kinas oroliga Xinjiangprovins har förbjudit invånare med muslimska attribut att resa med lokalbussarna. De nya reglerna stämplas som rasistiska och riktade mot den uiguriska minoriteten.

Utseenden som är otillåtna på bussarna är bland annat långt skägg, slöja, huvudduk, dräkten jilbab som täcker allt utom händerna och ansiktet, och kläder med den islamiska symbolen halvmånen och stjärnan. Inskränkningen motiveras med att det ska öka säkerheten i staden i samband med ett idrottsevenemang i slutet av månaden. De som bryter mot föreskrifterna kommer att anmälas till polisen, enligt kommunistpartiets tidning i staden.

Beslutet väcker kritik: "Myndigheterna i Karamay stöder en öppet rasistisk och diskriminerande politik riktad mot vanliga uigurer", skriver Alim Seytoff, ordförande för den USA-baserade Uyghur American Association i ett mejl till Reuters.

Xinjiangs provinshuvudstad Urumqi förbjöd i juli passagerare att ta med cigarettändare och vätskor ombord på bussar.

Människorättsgrupper anklagar Peking-regeringen för att utöva kulturellt och religiöst förtryck mot den uiguriska minoriteten. Regeringen hävdar å sin sida att den respekterar alla landets 56 erkända minoritetsgrupper.

Regionen har under det senaste året drabbats av upprepade våldsdåd och oroligheter.

Senaste nytt

Läsarkommentarer

Läsarnas egna artikelkommentarer. Regler du måste följa
SENASTE NYTT

Hälsa

Visa fler
Om Aftonbladet